Har du innspill til våre nettsider?  – Klikk her for å gi oss din tilbakemelding!

Duodji i grunnskolen

Forside av duodji-hefte

Dette veiledningsheftet inneholder praktiske eksempler på hvordan du kan jobbe med samisk kunsthåndverk (duodji/duedtie/duodje) i grunnskolen. Oppgavene tar utgangspunkt i norsk læreplan, kunst og håndverk, 1.-7. trinn.

Duodji er ”håndens arbeid der tradisjon, immateriell kulturarv, fortellinger og åndelighet formidles gjennom det som skapes”. Dette skriver konservator Gry Fors ved RiddoDuottarMuseat i innledningen.

Vi håper at veiledningsheftet vil gi lærere økt kunnskap og inspirasjon til å jobbe med duodji i grunnskolen. Vi tror at mange elever, både samiske og norske, vil synes dette er et spennende fagfelt å bli bedre kjent med. Heftet kan også brukes på lærerutdanningene i undervisningen av studenter som senere skal jobbe i grunnskolen.

Flere av de praktiske eksemplene er tilrettelagt for undervisning av elever med særskilte behov og elever som trenger faglige utfordringer. Heftet kan også brukes på lærerutdanningene i undervisningen av studenter som senere skal jobbe i grunnskolen.

I tillegg til de praktiske undervisningsoppleggene og en generell innledning om samisk kultur, inneholder heftet tips til fagstoff og forskning innen duodji og tips til hvor man kan kjøpe materiell for å lage duodjiprodukter.

Heftet er utprøvd i en tredjeklasse på en større skole i Bodø kommune. Under Tilleggsressurser ligger et refleksjonsnotat fra klassens kontaktlærer som viser hvordan en av oppgavene i duodjiheftet er gjennomført i praksis (tilpasset opplegg i duodji, nøkkelring/gihppu/tjåvda suormas/tjoevtenje reagka).

Titlene på undervisningsoppleggene er oversatt til nord-, lule- og sørsamisk.

Bakerst i heftet har vi laget en fyldig liste med tips til fagstoff og personer som arbeider med duodji. I denne listen finner du også linken til en nettbutikk som selger samiske produkter og duodjimaterialer.

Bestilling

Heftet er tilgjengelig i nedlastbar versjon, og kan også bestilles i trykt versjon.
Send en epost til kunstkultur@nord.no med navn, adresse og hvor mange eksemplarer dere ønsker tilsendt.

Tilleggsressurser

Refleksjonsnotat fra lærer Beate Nilsen, Bodø kommune

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.