Foto: Neil Godding @neilgodding
Tips og Triks (III) – Mikrofoner
Mikrofoner er en enheter som overfører lyd til elektriske signaler. Ulike mikrofoner fanger opp lyden på forskjellige måter, og har dermed forskjellige bruksområder. Her vil du kunne få en oppdatering i anbefalt bruksområde for de vanligste typene mikrofoner.
Tekst: Ørjan Olsen (tidligere ansatt ved KKS)
Dynamiske mikrofoner
Dynamiske mikrofoner er oftest unidirectional/enveis og trenger ikke strøm for å fungere. Slike mikrofoner brukes ofte som vokalmikrofoner eller instrumentmikrofoner.
Eksempler på vanlige mikrofoner:
Shure SM58
Sennheiser E825S
Shure SM57
Kondensatormikrofoner
Kondensatormikrofoner har ofte en annen form og retningskarakteristikk enn dynamiske mikrofoner (omnidirectional eller bi-directional). Kondensatormikrofoner trenger strøm (fantommating) for å fungere, noen gir mulighet til å bruke batterier, men de fleste trenger strøm fra en ekstern kilde. Enten via mikseren eller en egen boks beregnet til dette.
Eksempler på vanlige mikrofoner:
Røde NT1-A
Neumann u47
Mygg/konferansemikrofoner
En myggmikrofon er en mikrofon som oftest festes i nærheten av munnen via klipps på skjortekragen eller hodet via en bøyle. Mikrofonene er velegnet for å fange opp tale og mye brukt på foredrag eller tilsvarende for å frigjøre hendene til foredragsholderen.
Trådløse mikrofoner
Trådløse mikrofoner inneholder en sender som sender lydsignalet til en mottaker via en egen radiofrekvens som igjen kobles på mikseren via en XLR kabel. Mygg/konferansemikrofoner er eksempler på mikrofoner som oftest er trådløse.
Fantommating/48V
Fantommating er en måte å strømføre kondensatormikrofoner via XLR kabler. Noen analoge og alle digitale miksere lar deg individuelt tilegne fantommating til de kanalene hvor det er behov. Dette indikeres ved en rød knapp hvor det står 48V. Ved å trykke på denne sender man elektrisk spenning via XLR kabelen til mikrofonen slik at den kan overføre lyd, tilsvarende med DI-bokser.
Mindre analoge miksere har ofte en knapp som gir 48V til alle kanalene via XLR. Denne er også oftest rød og merket med 48V. Et rødt eller gult lys indikerer at fantommatingen er påslått.
Frekvenskarakteristikk
Frekvenskarakteristikken forteller noe om hvilke frekvenser membranen oppfatter, og dermed hvilket bruksområde mikrofonen har. Forskjellige instrumenter skaper forskjellige frekvenser, som vi ofte deler inn i bass, mellomtone og diskant. Fioliner skaper eksempelvis primært diskantfrekvenser, mens en bassgitar skaper bassfrekvenser. Dette må man ta hensyn til når man velger mikrofon.
Eksempelet nedenfor viser frekvensnivået til en dynamisk Shure SM57 – Den nederste linjen viser frekvens i hertz, på siden vises desibel. Som vi ser fra grafen er mikrofonen godt egnet til instrumenter som avgir mellomtone- og diskantfrekvenser, og mindre egnet til for eksempel en bassforsterker.
Retning
I bruksanvisningen til mikrofonen du har kjøpt finner du grafiske beskrivelser som viser karakteristikken til mikrofonen. Det vil si i hvilken retning mikrofonen fanger opp lyd, og hvor den eventuelt ikke tar opp. Dette er viktig informasjon for å forhindre feedback. Feedback er at mikronen fanger sin egen lyd enten via monitorer eller PA-anlegg og skaper en lydsløyfe (høy piping). Noen mikrofoner gir muligheten til å velge mellom forskjellige typer retning.
Omnidirectional/kulekarakteristikk
Kulekarakteristikk mikrofoner fanger opp lyd i en sirkel rundt mikrofonen. Slike mikrofoner har oftest stor frekvensrespons og blir dermed ofte brukt for å ta opp akustisk eller klassisk musikk. Dette gjør at det lett blir feedback i en live-situasjon.
Bi-directional/åttetall
Dette er mikrofoner som fanger opp lyd fra begge sidene av mikrofonen men kansellerer lyd fra sidene. Denne typen blir ofte brukt i studio når man skal ta opp en person som synger og spiller akustisk gitar samtidig.
Unidirectional/nyrekarakteristikk
Mikrofoner med nyrekarakteristikk fanger opp lyd fra en spesifikk side eller vinkel fra mikrofonen. Dette regnes som en motsetning til en kulekarakteristikkmikrofon og er velegnet til konsertbruk. Vi skiller hovedgruppen unidirectional inn i to undergrupper:
Variasjon 1: Carioid/nyre
Tar opp lyd i den retningen den peker, og litt på sidene. Baksiden blir kansellert.
Variasjon 2: Super-carioid/supernyre
Denne tar også opp lyd i den retningen den peker, men tar opp mindre på sidene og litt mer bak. Her kan man oppleve litt problematikk når monitoren står rett bak mikrofonen.
High-pass filter
High-pass filter kan enkelt forklares som et filter som stopper bassfrekvensene. Dette brukes ofte for å fjerne rumling eller øvrig lavfrekvent støy i rommet (vifter, aircondition eller tilsvarende).
Desibeldemping
Noen mikrofoner har muligheten til å dempe signalet mellom lydkilden og mikseren.
Tips og Triks (I) – Kabler
I de fleste produksjoner møter man mange ulike kabler. Forskjellige produsenter bruker forskjellige systemer som standard, og man kan derfor...
Tips og Triks (II) – DI-bokser
DI er en forkortelse for Direct Input og omtales ofte som en DI-boks. DI-boksens bruksområde er mellom en ubalansert/ujevn lydkilde...
Tips og Triks (IV) – Strøm
Strøm er unektelig en viktig del av enhver moderne produksjon som involverer lyd, lys og prosjektering. I denne teksten vil...
Tips og Triks (V) Miksere
Miksere lages i utallige variasjoner, hvor forskjellige produsenter har ulike standarder for tilkobling, navn på elementene og rutingen innad i...