iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
Et rustet og utdatert voltmeter

Foto: Thomas Kelley @thkelley

Tips og Triks (IV) – Strøm

Strøm er unektelig en viktig del av enhver moderne produksjon som involverer lyd, lys og prosjektering.  I denne teksten vil du få en oversikt over de vanligste variasjonene du vil kunne møte og hvordan du trygt kan jobbe med strøm.

Tekst: Ørjan Olsen (tidligere ansatt ved KKS)

Blå-/rødstrøm

I de fleste spillerom er det lagt opp uttak for trefase-strøm – Det vil si at vekselstrøm tilføres gjennom tre eller fire ledninger. Eldre bygg har vanligvis 230 volt uttak (V), dette identifiseres med en blå plugg. Utseende varierer ut fra hvor mange ampere de kan levere (A), dette blir forklart nærmere nedenfor.

I nyere bygg har man vanligvis 400V uttak. Disse identifiseres ved en rød plugg. Også her vil utseende variere ut fra hvor mange ampere de leverer.

Pluggene er merket med antall A, og de vanligste man møter på en scene eller ved et scenerom er:

  • 16A
  • 32A
  • 63A

230V har tre faser med 230V mellom alle fasene, mens 400V har tre faser med 400V, samt en nøytral-leder med 230V mot de tre fasene.

Volt

Volt er en måleenhet for spenning. Elektrisk spenning er det som driver strøm fram i en krets.

Ampere

Ampere (A) er betegnelsessystemet for elektrisk strøm. I hjemmet og skolebygg finner man vanligvis:

  • 10A – Stikkontakt*
  • 16A – Stikkontakt*
  • 20A – Stikkontakt*

*Utseendet på stikkontaktene er lik uansett hvilken ampere de leverer. For å undersøke de enkelte kursene må man se på oversikten i sikringsskapet.

Ampere sier noe om hvor mye kursen er kapabel til å levere av total strøm. Sikringen i strømskapet eller sikringsskapet slår seg av dersom det som er tilkoblet krever for mange watt (W) for å forhindre overoppheting eller alvorlige skader. En 10A vil kunne levere 2300W effekt før den går, mens 16A vil kunne levere 3680W.

Du bruker alltid 230V uansett om det er 230V eller 400V da du bare skal ha ut 230V fra kontakten.

Utregning

1fase (230V eller 400V)

Formel: W = A x V

En 16A kurs på 230V/400V vil da kunne yte:

16A x 230V = 3680W

3fase:

Formel: (230V)      A x V x Roten av 3 (ca 1,7)

32A x 230v x 1,7 = ca 12 000W

Formel: (400V)      A x V x 3

32A x 400V x 3 = ca 38 400W

Merking av elektrisk utstyr

I Europa er det pålagt å vise hvor mye strøm en enhet bruker.

En vanlig leselampe vil regner man med trekker ca. 50 watt, men dette er selvsagt avhengig av hvilken pære man bruker i lampen. Sparepærer bruker mindre strøm enn tradisjonelle pærer. Er man usikker kan man sjekke merkingen på utstyret man ønsker å bruke. Da vil man kunne se hvor mange watt de krever ut fra ytelsen til kursen man skal bruke den på.

Stikkontakt

Tradisjonelle stikkontakter er lik av utsende uansett hvilken ampere (A) kursen den er på yter. Det er derfor viktig å sjekke oversikten i sikringsskapet for å identifisere amperen. Det er verd å merke seg at flere stikkontakter kan gå til samme kurs. Det anbefales å merke stikkontaktene i spillerommet med antall ampere og hvilken kurs de tilhører.

Eldre skolebygg kan ha ujordete stikkontakter, og det ser man ved at stikkontakten er helt rund uten de to metalpinne på hver side. Ujordete stikkontakter anbefales ikke til bruk med lyd og lys systemer (se strømstøy nedenfor)

Strømskap

Mange spillerom har egne uttak for 64A, 32A eller 16A. For å benytte seg av disse uttakene trenger man et eksternt strømskap. Hver ampere har sin egen plugg, slik at man ikke kan koble feil. De fleste skap har flere tilkoblingsmuligheter tilpasset dette inn, og ut dersom man vil fordele strømmen på flere plasser.

På selve strømskapet blir denne amperen fordelt på enkelte kurser, ofte 16A hvor hver har sin egen sikring (slik som man har i tradisjonelle sikringsskap i hjemmet), og en egen stikkontakt hvor man kan koble på høyttalere eller skjøteledninger dersom det er behov for.

Regler/sikkerhet – Strømskap/Sikringsskap

Mange nye skolebygg har som sagt 400V – Her har ikke ufaglærte lov å operere sikringsskapet eller andre deler som er fastmontert bak låste dører. I 230V-skap kan man skru av eller på sikringene eller bytte dem ved behov (manuelle sikringer). Modifiseringer av noe slag er derimot ikke tillatt.

Man kan derimot koble på et eksternt strømskap dersom tilkoblingspluggen er tilgjengelig på utsiden av skapet.

Eksterne strømskap bør jevnlig undersøkes av kompetente elektrikere for å sikre at det fungerer slik det skal. Løse deler eller rasling betyr at skapet ikke bør brukes før det er undersøkt av fagpersoner.

Dersom man får strøm i seg SKAL man ta kontakt med fastlege eller legevakt umiddelbart.

Strømstøy

Man kan av og til oppleve at det er støy i utstyret man bruker. Dersom du har både jord fra strømnettet/stikkontakten OG fra signalkilden vil det oppstå støy dersom det er forskjellig spenning. Denne jordstøyen kan beskrives som høyfrekvent hissing. Dette vil variere fra instrument til instrument, og scene til scene. DI-bokser og annet lydutstyr har dermed ofte muligheten til å «løfte» jorden (ground-lift). Støy kan også komme dersom man bruker ujordete stikkontakter.

Teleslynge eller tilsvarende utstyr kan av og til også skape utfordringer dersom forsterkeren er plassert nært annet utstyr. Gitarmikrofoner kan «tappe» inn på signalet noe som vil gi støy på linjen.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.