Gå til hovedinnhold

Nettsiden er under oppdatering! Gi beskjed dersom du oppdager noen feil og mangler.

Scenegulv med musikkutstyr på et teppe, med to ben i forgrunnen

Foto: Callie Morgan @calliestorystreet

Tips og Triks (II) – DI-bokser

DI er en forkortelse for Direct Input og omtales ofte som en DI-boks. DI-boksens bruksområde er mellom en ubalansert/ujevn lydkilde med jack-plugg og en mikser; som for eksempel en akustisk gitar, et keyboard, en digitalpiano eller andre lydkilder som sender et ubalansert/ujevnt signal. Vi skiller mellom mono og stereo DI-boks samt aktiv eller passiv DI-boks.

Tekst: Ørjan Olsen (tidligere ansatt ved KKS)

Mono

Illustrasjonsbilde av en mono DI boks.

Mono betyr at DI boksen kan motta og sende et lydsignal. Oftest har de en jack-inngang (input) og/eller xlr-inngang, en jack-utgang (ubalansert link) og en xlr-utgang (balansert). De har oftest også en padknapp eller bryter hvor man kan velge 0db, -20db eller -40db (desibel), samt gnd-lift (ground lift/jordløft) eller earth/lift.

Pad/db

Denne brukes for å dempe inngangssignalet til DI-boksen dersom volumet inn i boksen er for høyt (dette kan føre til forvrenging av lyden). Dette vil variere fra signal til signal.

Gnd-lift/earth-lift

Denne bryteren lar deg fjerne jording. Dersom du har både jord fra strømnettet/stikkontakten OG fra signalkilden vil det oppstå støy dersom det er forskjellig spenning. Denne jordstøyen kan beskrives som høyfrekvent hissing. Dette vil variere fra instrument til instrument, og scene til scene.

Stereo

Illustrasjonsbilde av en stereo DI boks.

En stereo DI-boks er lik en mono boks, men man kan sende/motta to lydsignaler samtidig via en boks. Dette brukes oftest på digital pianoer eller keyboard som har mulighet til å sende et stereosignal (høyre og venstre kanal). Det kan også brukes for å minimere bruken av DI-bokser på scenen.

Aktiv

Aktive DI-bokser trenger strøm for å fungere, enten via batterier eller phantom-strøm (48v som tilegnes inngangskanalen gjennom mikseren, strøm går da via XLR-kabelen). Slike DI-bokser har en forforsterker (preamp) som gir et sterkere signal til mikseren enn lydkilden egentlig har.

Passiv

En passiv DI-boks trenger ikke strøm for å overføre signal fra lydkilde til instrument. Den inneholder en transformator som matcher impedansen og balanserer inngangssignalet. Passive DI-bokser anbefales ikke til lydkilder med lavt volum.

Tilkobling av DI

Akustisk gitar

Den akustiske gitaren kobles inn i DI-boksen med en jack-kabel som igjen kobles til mikseren med en Xlr kabel.

Bassgitar

Bassgitaren kobles inn i DI-boksen med en jack-kabel som igjen kobles til mikseren men en Xlr kabel. Her er det vanlig å koble en jack-kabel fra link til en bassforsterker. Dette gjør at man får et rent lydsignal til mikseren, men også at utøveren kan stille scenevolum til seg selv på en bassforsterker.

Keyboard/digitalt piano

Instrumentet kobles inn i DI-boksen via enten to ubalanserte jack-kabler dersom det er to utganger på instrumentet og inn i mikseren via to Xlr kabler. Mange billigere keyboard/digital pianoer har en utgang som heter «phones», man skal da bruke denne for å koble instrumentet på en mikser via en DI-boks.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.