Gå til hovedinnhold
Skjermbilde fra Trall. Bilde med organiske former i fargene turkis, gul og rosa med teksten "Seidama deidama dei dam då. Seidama deidama dåa".

Seidama /slåttestev fra Telemark

Seidama er en sang med god dansespenst og energi som passer for alle aldre, fra de yngste barna, til skolebarn og voksne. Et slåttestev er en melodi for et instrument, beregnet til dans. Noen ganger er det tekst til, andre ganger som her – er det bare en tralletekt (dvs ord som er gode å tralle på/synge på, men som ikke har en mening).

Toneart D moll (ren moll – skalatoner; D E F G A Bb C D)

Sangen synges 4 ganger.  3. gang i kanon med 2 innsatser.  4. gang i kanon med 3 innsatser.

Formen på sangen A1 (tid 0.16), A2 (0.22), B (0.29). Altså: 2 like deler først. Så en lengre ny del.

Sang: Sangen egner seg godt å bare synge acapella / uten komp. Særlig når man skal lære inn sangen. Det går ofte enda fortere å lære den, hvis du samtidig danser en enkel ringdans som følger formen på sangen (se under).

Å synge i kanon slik det blir gjort på innspillingen, er vanskeligere med de yngste. Det går selvsagt an å synge vanlig uten kanon alle 4 gangene. Hvis kanon: Fordel evt inn i ulike grupper allerede i 1. og 2.gangen sangen går. Du trenger 3 grupper til siste kanon.

Dans/bevegelse

Forslag 1

Start som nevnt gjerne rett med å synge og gå i ring mens man leier. For eks: gå i sirkel mot venstre på A1. Snu og gå tilbake på A2. B-del: Gå innover med små skritt så tett man klarer på B-delens første del, deretter ut igjen (på siste del av B, der siste Seidama- sies.) Denne enkle danseformen kan brukes med de aller minste ved å bære dem, eller de som akkurat kan gå, ved å holde dem en og en (krever mange voksne).

Forslag 2

Gjør A-delen likt som over. På B delen, slipp hender.  Annen hvert barn/deltaker går innover, deretter utover som vist over. Mens den andre halvdelen blir stående igjen og klappe i hendene. For eks en rytme slik:  pause på 1.slag, så to korte klapp på 2. slag. (dvs ikke klapp på “sei” men to klapp på “dama”)

Forslag 3

Litt vanskeligere dans: Lag 2 ringer. Ikke lei hverandre, ha hender på egne hofter. Den ene ringen starter med å gå til venstre, den andre til høyre. Ringene går altså motsatt vei i A delen. På B-delen går innerste ring utover i sirkel, rygger deretter tilbake. Ytterste ring starter med å gå innover i sirkelen, deretter rygger tilbake. Prøv å passér hverandre annen hver en, også når dere rygger tilbake.

Det kan også være gøy å leke seg med tempo på sangen/dansen.

Samspill: Spillestemmer/rytmeinstrumenter: trommer egner seg og rytmepinner og andre presise rytmeinstrumenter.

Ostinater (gjentatte mønstre): for eks på stavspill. Tonene D C Bb A (synkende tonerekke kan brukes som et fast melodiostinat på A delene (totalt 4 ganger) og siste del av B (2 ganger).

På starten av B delen spill: D E F G F E (en gang). Evt IKKE spill på denne delen – det er lettere.. 

Ulike stavspill kan brukes.  Også stemte klokker, boomwackers, piano/keyboard….

Tips

Har du sett noen danse norsk folkedans? Kan dere låne noen bevegelser fra dette? For eks fra halling. Hva med dansetrinn og bevegelser fra andre danseformer eller andre lands folkedanser? Kan dere lage andre danseformasjoner en sirkel? Innspillingen preges av økende styrkegrad. Kan dere få til det samme når dere spiller til. Enten sterkere og sterkere, eller kanskje også med fler og fler instrumenter.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.