iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
Skjermbilde fra Trall. Bilde med organiske former i fargene lilla, turkis og grønn med teksten "Njåmele/Harens joik - sør/umesamisk".

Njåmele

Njåemele er en tradisjonell dyrejoik. Det er en sør/umesamisk joik med et arrangement som egner seg godt til å bli kjent med en joikemelodi, men også til å arbeide med musikkens elementer.

Start gjerne med å lære bort joiketemaet uten musikken. Det er best å synge temaet i riktig toneart, så start på samme tone som på innspillingen (f#). Når temaet sitter godt, kan musikken settes på. I introen er musikken uten puls, og det åpner for å legge på ulike klanger og lyder. Det kan være instrumenter slik som regnstav, tromme ellermaracas. Du kan også fint la elevene/barna lage lyder på kroppen eller bruke gjenstandene rundt seg, slik som bord, stoler eller gulv.

Når joikemelodien starter, syng med! I mellomspillet kan man lage bevegelser til den fengende rytmen. Bevegelsene kan avtales på forhånd, eller gjøres som en herme-lek. Den rytmiske delen av sangen egner seg også godt til å spille en eller flere rytmer til. Det kan være kun pulsen eller en annen rytme dere finner sammen. Spill gjerne flere rytmer samtidig!

Tips:

Lag en innledning til sangen hvor du setter en ramme for opplevelse av musikken, slik som for eksempel: “det er så kaldt at det knirker i snøen, vinden suser over fjellet, det kommer en ensom rev gående…. “

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.