
Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet
Arkitektur overalt – Målestokk
Målestokk handler om størrelsesforhold; at noe enten er forminsket eller forstørret, eller at det har sin faktiske størrelse. I dette opplegget får barna erfaring i å måle, og ved å sammenligne målestokk lærer barna om størrelse. Opplegget er hentet fra heftet Arkitektur overalt som er utviklet av Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen i samarbeid med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, avdeling Arkitektur. Heftet er utviklet for å gi veiledning og ideer til pedagogisk arbeid med arkitektur i barnehagen.
Dukkehuset er laget for å passe til størrelsen på en dukke, mens husene vi bor i, er laget for å passe til menneskers størrelse. Arkitekter lager døråpninger for at vi skal kunne gå gjennom, trappetrinnene er laget til å passe foten og dørhåndtaket til å passe en hånd. De fleste barnehager er tilpasset barnas målestokk ved å ha lave håndvasker, små toaletter, og ute er lekestativene dimensjonert til barnas kropper. Målestokk påvirker hvordan vi føler oss: Et lite og trangt rom vil få oss til å føle oss store, mens et rom som er høyt under taket og med stort areal, vil få oss til å føle oss små.
SAMLING
Forberedelse
Finn frem en stol tilpasset en voksen og en stol tilpasset et barn, kanskje har dere også lekestoler som er enda mindre? Sett stolene slik at alle barna ser dem.
Gjennomføring
Prøv de tre stolene, og finn den som passer. Bli sittende på stolen og start samtalen med å beskrive at stolen passet deg perfekt: bena går helt ned i gulvet, rumpa får plass i bredden, lengden på setet er passelig til lengden på lårene, og stolryggen støtter ryggen din. Samtal med barna om hva de så, hvordan passet de andre stolene? La barna få prøve de ulike stolene og se om de finner den som passer seg, og be dem argumentere for hvorfor den passer. Hjelp dem til å se
sammenheng i det du fant ut med «voksenstolen» og hvorfor den passet deg, og hvorfor barnestolen passer dem.
AKTIVITET
Målestokkundring
Be barna samle sammen noen av lekene på avdelingen. Sammenlign for eksempel dyr, biler eller andre leker i barnehagen, og se om de passer sammen i målestokk. Kunne dukken kjørt toget? Kunne dinosauren bodd i legohuset? Hvor mange legomenn må stå oppå hverandre for å bli like høye som babydukken?
Størrelsesfilosofi
Når dere leker ute, samtal med barna om hvordan huskene passer barnas høyde, om den voksne kan stå i lekehuset, og hvordan syklene passer barnas ben, men ikke de voksnes.
Sandkassemåling
Når barna har laget en tunell i sandkassen, delta i samtalen og undre deg sammen med barna om hvilke biler som kommer gjennom, og hvilke som ikke gjør det. Hvis de store bilene skal komme gjennom, hvor stor må tunellen være da?
Lekelunsj
Har dere et dukkeservise med bitte små kopper og tallerkener? Spis lunsj på dette, og se hvordan det går! Hvor mye melk er det plass til i den lille koppen? Passer hånden til hanken på koppen?
For de yngste
Eventyret om De tre bjørnene kan passe godt i arbeidet med målestokk. Bruk gjerne konkreter til fortellingen slik at de ser de ulike størrelsene på stolene, sengene og grøtbollene.
FORDYPNINGBarnehagemåling Plantegning Forstørrelse og forminskning På tur |
Fagbegrep
Trykkrefter
Om vi setter opp en søyle vil tyngdekraften presse den nedover samtidig som motstanden i materialet vil holde den oppe. Det dannes et motpress mot tyngdekraften. Dersom motpresset fra søylen er sterkere en tyngdekraften, vil den bli stående. Hvis søylen ikke er sterk nok, vil den falle sammen. En trekantet konstruksjon er sterkere enn en søyle, fordi den har to «ben» og leder trykket i to retninger. Det finnes mange andre måter å lede trykket på, for eksempel via en bue.
Skjelettbygg
Kalles også bindingsverk. En vanlig teknikk i eneboliger der treplanker/søyler på høykant holder taket oppe og gir motpress til tyngdekraften. Mellom søylene har man gjerne diagonale støttende bjelker, slik at det dannes trekanter, som er en sterk konstruksjon. Videre fylles det ut med isolasjon og planker utenpå der igjen, utvendig og innvendig. I antikken brukte man både tre- og steinsøyler. Katedralene i gotisk stil er perfeksjonert i denne teknikken. I Norge har vi de verdensberømte stavkirkene. I dagens moderne, store bygg er søylene ofte laget av armert betong eller stål.
Massivbygg
Det kan være av murstein, bearbeidede naturstein, støpte blokker og laftede trehus. Man bygger massivt, begynner nederst og bygger seg oppover i høyden. Trykkreftene fordeles over store flater, for eksempel over veggene som omslutter et rom.
Dominoprinsippet
Industriell oppføring av hus med prefabrikkerte bygningselementer, som oftest i betong. Standardiserte elementer som lar seg sette sammen i ulike kombinasjoner. Egnet for masseproduksjon.
Primærfarger
Rød, gul og blå som sammen med sort og hvit kan blandes til alle andre farger og nyanser. Primærfargene legges til grunn for en systematisk ordning av fargene.
Sekundærfarger
Blanding av to primærfarger.
Tertiærfarger
Blandingsfarge som oppstår ved blanding av to sekundærfarger.
Plantegning
En tegning for hver etasje i et hus (en etasjeplan), sett ovenfra.
Fasade
Betegnelsen på alle ytterveggene rundt en bygning.
Fasadetegning
Todimensjonal tegning av en bygnings yttervegg i målestokk
Relaterte ressurser
Arkitektur overalt – Farge
Hensikten med dette opplegget er å la barna erfare hvordan farger påvirker et rom eller et bygg, og de får...
Arkitektur overalt – Form
I dette opplegget kan barna lære om to- og tredimensjonale grunnformer og å gjenkjenne formene i arkitektur. Opplegget er hentet...
Arkitektur overalt – Lys
I dette opplegget lærer barna om dagslys og elektriske lyskilder, og om lys og skygge.Opplegget er hentet fra heftet Arkitektur...
Arkitektur overalt – Materialer
Hvordan kan vi gi barna begreper om og erfaringer med ulike materialer som det bygges hus av ? Dette opplegget...
Arkitektur overalt – Konstruksjon
Hensikten med dette opplegget er å lære barna om samspillet mellom tyngdekraft, naturkrefter, konstruksjon og materialer. Opplegget er hentet fra...
Arkitektur overalt – Nærmiljø
Hensikten med dette opplegget er å gjøre barna oppmerksomme på nærmiljøet rundt barnehagen og hva det består av. Ligger barnehagen...
Arkitektur overalt – Rom
I dette opplegget er hensikten at barna skal erfare og bevisstgjøres hvordan ulike rom oppleves. Opplegget er hentet fra heftet...
Arkitektur overalt – veiledning til pedagogisk arbeid med arkitektur i barnehagen
Har du tenkt på hvilke materialer barnehagen du jobber i er bygget av? Har du tenkt på hva som får...