iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
Barn bygger med fargerike klosser.

Foto: Annar Bjørgli, Nasjonalmuseet

Arkitektur overalt – Konstruksjon

Hensikten med dette opplegget er å lære barna om samspillet mellom tyngdekraft, naturkrefter, konstruksjon og materialer.

Konstruksjon er hvordan ting er satt sammen. Byggverk blir utsatt for en rekke påkjenninger som de må tåle, belastninger fra vind og snø, fra tyngden av bygningsdelene selv, fra mennesker og utstyr. For å være sikker på at bygningen ikke faller sammen eller deformeres, må ingeniører og arkitekter bruke sine  fagkunnskaper og gjøre omfattende planleggingsarbeid. Kunnskap om materiale, konstruksjon og krefter som påvirker bygget, er viktig. Trykkrefter, skjelettbygg, massivhus og dominoprinsippet er sentrale begreper innenfor konstruksjon, som er forklart bak i heftet.

Samling

Forberedelse
Klosser til tårnbygging.

Gjennomføring
Barna bygger noen høye tårn av klosser. Hvem kan bygge høyest? Til slutt raser tårnet. Hvorfor? Samtale om tyngdekraften. Hva er det? Tyngdekraften kommer fra jordklodens sentrum og er grunnen til at alt ikke bare svever rundt. Menneskets kropp er satt sammen av skjelettet, muskler og sener. Det er en konstruksjon som gjør at vi kan holde oss oppreist, til tross for tyngdekraften.
Bygninger har også en konstruksjon. Samtale om hva slags påvirkning tyngdekraften har på hus, hvorfor raser de ikke sammen? Snakk om materialenes styrke i forhold til tyngdekraften. Det finnes utallige måter å bygge et hus på. Prøv å finne ut hvordan barnehagen er bygget.

Aktivitet

Tyngdekraft
Barna står med armene rett ut fra kroppen. Etter hvert blir det slitsomt. Det er tyngdekraften som drar armene nedover.

Kroppskonstruksjon
Barna står på en rekke ved siden av hverandre, på ett ben. En voksen person har rollen som vind og dulter borti barna så de faller. Barna står med skrevende ben, bena og gulvet danner en trekant. Vinden prøver seg igjen, og det er ikke så lett. Trekanten er en stabil konstruksjon. Hvis barna i tillegg føyer seg sammen med armene så de danner en vegg, har de laget en stabil konstruksjon, og vinden klarer ikke å dulte dem over ende.

For de yngste
Bygg med klosser og andre leker. Forsøk å stable alle bilene eller kosebamsene på hverandre. Kan epler stables? Finn gjerne naturmaterialer på tur som kan brukes på barnehagens lekeplass til å bygge og konstruere med. Murstein, papprør og bruskasser er gode utgangspunkt for å konstruere i sandkassen. Om vinteren kan dere eksperimentere med snø og is. Fyll melkekartonger med vann, sett dem ut så de fryser til is. Bygg med isblokkene, og lag konstruksjoner av is.

Fordypning

Konstruksjoner på lekeplassen
Barna studerer lekeapparatene ute. Hva slags materialer er de laget av som gjør dem sterke nok til å tåle vekten av barn og voksne? Hva slags grunnformer er konstruksjonen sammensatt av? Hvilke materialer ville vært uegnet til å bygge huskestativ eller sklie av?

Uterom
Med tepper og stoff kan barna lage rom med lekeapparatene eller trær som konstruksjonens reisverk.

På tur
Let etter bygg med synlige konstruksjonsdeler. I noen bygg er det lett å se, for eksempel i bindingsverkshus, men ofte er konstruksjonen skjult bak overflatestrukturer og materialer. Finnes det noen broer i nærmiljøet? Broer har som regel godt synlige konstruksjoner. En bro som skal tåle mye vekt, har gjerne konstruksjonen bygget opp av trekanter.

Sugerørbygging
Lag konstruksjoner av sugerør: trekanter og firkanter og tetraedre og kuber. Test styrken på konstruksjonene ved å utsette dem for trykk, med en finger eller to. Hvilken konstruksjon er den sterkeste? Konstruksjonene kan lages med piperensere inne i sugerørene eller med brede sugerør som man lager hull i begge ender på, og setter sammen med splittbinders.

Korthus
Bruk kortstokk og bygg korthus ved å støtte kortene mot hverandre i trekantformer. Lag etasjeskiller med kort som legges flatt på toppen av trekantene. Hvor mange etasjer klarer dere å bygge? Hvorfor raser det? Hva kan man gjøre for å få det sterkere og mer stabilt? Forsøk å finn løsninger, test dem ut.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.