Gå til hovedinnhold
Baksiden av en gitarforsterker med mye forskjellige kabling

Foto: Kai Oberhäuser - @memoryonsounds

Tips og Triks (I) – Kabler

I de fleste produksjoner møter man mange ulike kabler. Forskjellige produsenter bruker forskjellige systemer som standard, og man kan derfor også møte på behovet for overganger eller spesialkabler for å få utstyret til å snakke sammen. I denne teksten kan du lese om de vanligste kablene og bruken av disse.

Tekst: Ørjan Olsen (tidligere ansatt ved KKS)

Xlr

Illustrasjonsbilde av en XLR kabel

Xlr-kabler har tradisjonelt to forskjellige plugger i hver ende – en han med tre plugger og en hun med tre hull. Det finnes utallige varianter av denne kabelen som vi skal se nærmere på lengre ned. Mange omtaler Xlr-kabelen som en mikrofonkabel, da den oftest går mellom en mikrofon og mikseren. Den brukes også for tilkobling av DI-(Direct input) bokser, og i mange tilfeller mellom mikser og PA (høyttalere)

Eurokabel

Illustrasjonsbilde av eurokabel.

Eurokabelen er en strømkabel. Den har en vanlig stikkontakt i den ene enden og en tre-polet plugg i den andre enden. Denne brukes for å gi strøm til for eksempel keyboard, aktive høyttalere/monitorer (passive har egne forsterkere som gir utstyret strøm), forsterkere, skjermer, miksere og tilsvarende.

Jack

Illustrasjonsbilde av jackkabel.

Jack-kabelen er en signalkabel og etter XLR den «vanligste» kabelen. Den er lik i begge endene; en hals og en tupp. Den svarte ringen mellom halsen og tuppen indikerer at det er en ubalansert monokabel og at den da kun kan sende et signal. Denne brukes mellom instrumenter og forsterkere eller mellom pedaler. Skal instrumentet kobles direkte til en mikser med en ubalansert jack-kabel bør den kobles via en DI-boks.

Stereo jack

Illustrasjonsbilde av stereojackkabel.

Stereo jack-kabelen er en signalkabel og er svært lik den tradisjonelle jack-kabelen. Den har lik ende i begge ender; en hals, to ringer og tupp. De to svarte ringene mellom halsen og tuppen indikerer at det er en balansert stereokabel. Denne kabelen kan da sende to signaler samtidig (høyre/venstre). Brukes ofte i forbindelse med miksere, headsett-spredere og tilsvarende.

Minijack

Illustrasjonsbilde av minijackkabel

Minijack-kabelen er en signalkabel og er i prinsippet en mindre versjon av stereojacken. Den har lik ende i begge ender; en hals, to ringer og tupp. De to svarte ringene mellom halsen og tuppen indikerer at det er en balansert stereokabel. Denne kabelen kan da sende to signaler samtidig (høyre/venstre). Brukes ofte i forbindelse med avspilling av musikk via smarttelefoner eller tilsvarende

RCA/Phono

Illustrasjonsbilde av RCA/Phono-kabel.

RCA (Radio Corporation of America) er en kabel som har to plugger pr. side – oftest en hvit og en rød. Begge er ubalanserte monoplugger, som sammen sender et stereosignal. Denne brukes ofte for å koble vinyl-spillere og annet hi-fi utstyr sammen. Mange miksere har også RCA inngang/utgang merket som «Tape in/tape out».

SpeakON

Illustrasjonsbilde av SpeakOn-kabel.

SpeakON er en relativt ny kabel og har i mange tilfeller overtatt XLR sin rolle mellom høytalere og forsterkere i mange PA-system. Det finnes flere typer SpeakON kabler og de skilles mellom antall poler (2,4 eller 8). SpeakON kan føre strøm og har stabile låser som gjør de ideele til sitt bruk. Noen produsenter bruker også speakON mellom forsterkertopp og kabinett (høytalere), som for eksempel Ampeg (bassforsterkere).

DMX 512

Illustrasjonsbilde av DMX 512 kabel.

DMX 512 (digital multiplex) kabelen er lik en XLR kabel med en han/hun i hver sin ende. Forskjellen er at DMX har 5 plugger framfor 3. Mange omtaler DMX kabelen som lyskabelen og med god grunn. Dette er blitt en bransjestandard for å styre scenelys og effekter (som for eksempel røykmaskin). Hver kabel kan styre 512 kanaler.

Cat

Illustrasjonsbilde av CAT kabel

Cat kabelen er en nettverkskabel som for digitale miksere har overtatt funksjonen multikabelen hadde for analoge miksere. Cat kabelen sender kommunikasjon mellom mikeren (inn/ut) og sceneracket. Signalene fra alle instrumentene, mikrofonene går fra sceneracket til mikseren og tilbake gjennom samme kabel fra mikseren via sceneboksen til FOH og monitorer.

Multikabel/stageboks

Illustrasjonsbilde av multikabel/stageboks.

Multikabelen er en samlekabel med XLR kabler, som omtales ofte ved tall, for eksempel 16/4. Dette betyr at koblingsboksen har 16 inn (hun) og 4 ut (han). De 16 kanalene gjør det mulig å koble på 16 mikrofoner/instrumenter som kan kobles på mikseren og sende signal inn til mikseren. 4 ut betyr at man kan kobler 4 monitorkurser fra mikseren og fram til scene. (se egen sak – miksere). Slike kabler brukes oftest sammen med analoge miksere, men det brukes også sammen med digitale miksere og stageracket for å forhindre lange kabelløp på scenen.

Xlr/jack

Illustrasjonsbilde av XLR til jack kabel.

Dette er en spesialkabel med XLR i en ende og jack i den andre (variasjoner mellom han/hun XLR alt etter bruk). Jackpluggen er en balansert stereoplugg. Slike kabler brukes oftest for å sende monitorsignal dersom produsent har jack-ut som standard på AUX utgangen på mikseren.

RCA/minijack

Illustrasjonsbilde av RCA til minjack kabel.

Dette er en spesialkabel med RCA i en ende og minijack i den andre. Jackpluggen er en balansert stereoplugg. Slike kabler brukes oftest for å koble en mobiltelefon eller tilsvarende til en mikser for å spille av musikk – RCA inn i «Tape in» på mikseren, og minijack inn i telefonen.

2X monojack/minijack

Illustrasjonsbilde av 2 monojack til minijack kabel.

Dette er to variasjoner av kabelen ovenfor med samme bruksområde. Ikke alle miksere har RCA – inngang, og siden ikke alle miksere heller ikke har jack-inngang kan man også bruke XRL til minijack for å spille av musikk fra lydkilder med mini jack tilkobling.

SpeakON-Strøm

Illustrasjonsbilde av SpeakOn-strøm kabel.

SpeakOn i en ende og tradisjonell stikkontakt i den andre enden. Brukes av enkelte produsenter framfor tradisjonell eurokabel grunnet låsingen i SpeakON enden.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.