Illustrasjonsfoto: Devon Christopher Adams
Smartteknologi i kunst og kulturfag – apper for elever med funksjonsnedsettelser
Kunst og kultur er viktige elementer i menneskers liv. Det å kunne oppleve og kunne uttrykke seg med visuell kunst, musikk og bevegelse betyr mye for oss. Noen trenger spesiell tilrettelegging for å få dette til. I denne artikkelen viser Hilde Fresjarå fra Fagsenteret for NAV hjelpemidler og tilrettelegging, eksempler på hvordan man kan bruke smarttelefon og nettbrett for å få til en slik tilrettelegging.
Tekst: Hilde Fresjarå, Fagsenter NAV hjelpemidler og tilrettelegging, Kunnskapsbanken
NAV – Kunnskapsbanken – Apper
Appbibliotek.no er en nettside som gir oversikt over bruk av smartteknologi og apper for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Fagsenteret for NAV Hjelpemidler og tilrettelegging drifter nettsiden via en redaksjonsgruppe som består av fagpersoner fra NAV Hjelpemidler og tilrettelegging. Redaksjonen har medlemmer fra Fagsenteret og fra flere hjelpemiddelsentraler. I tillegg samarbeider de om innholdet med Statped, avdeling for læringsressurser og teknologiutvikling.
Nettsiden ble opprettet fordi mange tradisjonelle hjelpemidler nå kan erstattes av apper som kan kjøpes fra Appstore eller Google Play til en rimeligere pris enn tradisjonelle hjelpemidler. Det utvikles stadig nye apper, og det var behov for en kanal for veiledning i bruk av denne teknologien til fagmiljø og brukere som hjelpemiddelsentralene er i kontakt med.
Bruk av nettbrett og smarttelefoner har gjort det mye enklere å behandle bilder, film, animasjon, lyd og musikk enn det som var tilfelle tidligere. Tidligere var man avhengig av eksterne kamera og mikrofoner for å kunne ta opp bilde og lyd til en datamaskin. Filene som ble tatt opp måtte redigeres i eksterne program, og man måtte ofte konvertere filer til nye formater for at programmene kunne lese dem. Nå er kamera og mikrofon integrert i nettbrettet eller telefonen, og man får enkelt tilgang på apper som kan brukes for å redigere og jobbe videre med opptakene.
Mennesker med funksjonsnedsettelser er en stor og uensartet gruppe. Eksemplene i artikkelen vil derfor spenne vidt – alt fra apper som gir sansestimulering og opplevelse for mennesker med multifunksjonshemming til apper som brukes for å skape visuell kunst eller musikk. Alle appene som beskrives her har lenker til en mer omfattende beskrivelse i Appbiblioteket. Der finner man også en beskrivelse for pedagogisk bruk av de fleste appene.
Beskrivelsene deles inn i tre kapitler – musikk, billedkunst og film
Musikk
De fleste av oss har erfaring med å bruke smartteknologi til å lytte til musikk – for eksempel via Spotify eller Youtube. Det utvikles også apper som for mennesker som trenger særskilt tilrettelegging for å kunne utforske lyd og musikk. Nedenfor kommer eksempler på noen slike apper.
NikiPlay
Med denne appen kan du lage en tilpasset musikk- og videospiller for de som trenger bildestøtte for å velge musikk- eller videospor. Et viktig mål med programmet er at man fremmer uavhengighet ved at brukeren selv kan velge hva han vil høre på og kunne betjene avspillingen på en enkel måte.
Waveband
Personer med ulike funksjonshemminger og andre, kan ved hjelp av denne appen uttrykke seg musikalsk ved hjelp av bevegelser. Man kan for eksempel snu og vende på enheten for å spille skalaer fra et piano, eller riste på enheten for å lage lyder fra en tamburin. Appen kan i høy grad tilpasses til ulike personers muligheter til å utføre viljestyrte bevegelser.
Alf Prøysen på tegnspråk
Med denne appen får du oppleve tre av Alf Prøysens kjente og kjære barnesanger og to av hans fortellinger på norsk tegnspråk. Appen er utviklet av Statped, og de har også beskrevet appen nærmere.
Appene som er nevnt ovenfor er alle utviklet spesielt for mennesker med funksjonsnedsettelser. I Appbiblioteket beskriver vi også apper som er utviklet for alle, men som fungerer godt for de som trenger spesiell tilrettelegging, for eksempel synshemmede eller bevegelseshemmede. Alle appene testes om de fungerer med enhetens skjermleser og bryterstyring.
Under nevnes noen apper som er utviklet for alle, men egner seg for flere grupper.
SYNG – Barnesanger på norsk
SYNG er en illustrert sangbok for små barn. Her kommer man inn i en eventyrskog med gjenstander og dyr. Bak de ulike gjenstandene finner man kjente, norske barnesanger.
Trope
Trope er en app som spiller musikk når man beveger fingeren over skjermen. Appen gir behagelig tilbakemeldinger med farger og lyd når man maler med fingeren over skjermen.
Keezy
Keezy er en app som kan spille av musikk og lyder som du spiller inn på iPad eller iPhone. Appen kan brukes veldig enkelt eller avansert. Man kan for eksempel lage enkle lyder ved å trykke på iPad eller iPhone som et instrument, eller man kan bruke appen som et avansert verktøy til å lage musikk.
Garageband
Garage Band er Apples egen musikkapp for MacOS og iOS. Den brukes til å skape musikk ved hjelp av simulerte musikkinstrumenter, spille inn musikken og arrangere/ mikse ferdige opptak fra ulike instrumenter. Du kan også importere egne lyder, ta opp tale og sang via mikrofon og bruke dette til å lage dine egne podcaster, radioprogram eller liknende.
ThumbJam
ThumbJam er en musikkapp for iOS med mange muligheter for å komponere og ta opp musikk. Appen har mer enn 40 instrumenter med naturtro lyd som låter skikkelig bra! Du kan veksle mellom skalaer fra hele verden. Appen kan brukes veldig enkelt eller veldig avansert. Å spille musikk er enkelt, men man kan velge avanserte funksjoner og komponere avansert musikk.
Billedkunst
Nettbrett og smarttelefoner gir mange muligheter til å jobbe med visuell kunst enten separat eller sammen med fysiske materialer. Det at man har kamera så tilgjengelig, gir mange muligheter for visuelle uttrykk. Jeg vil eksemplifisere med beskrivelse av apper for ulike grupper.
Finger Paint With Sounds
I denne appen kan barn med kognitive og motoriske funksjonsnedsettelser utforske farger og lyder på skjermen. Appen har et enkelt skjermbilde, og flere innstillingsmuligheter.
Drawing Pad
Dette er en app som gir muligheter til å tegne og male på et nettbrett. Appen har mange tilleggsfunksjoner, som å sette inn egne bilder og klistremerker.
Strip Designer
Med Strip Designer kan man lage tegneserier med selvvalgte bilder, tekst, tegninger og ruteoppsett. Appen inneholder over 100 forskjellige oppsett til å sette bilder inn i. Bildene kan redigeres og tekstbobler og effekter kan legges på for å få et autentisk tegneserie-uttrykk.
Kaleidoscope Camera
Denne appen gir muligheter til å ta bilder som lages som i et kaleidoskop. Appbeskrivelsen har lenke til Statpeds nettsider med et undervisningsopplegg der bildene fra appen benyttes i et tverrfaglig prosjekt.
Saycolor
For synshemmede som jobber med visuell kunst kan appen Saycolor være er nyttig hjelpemiddel. Dette er en app som bruker kameraet på telefonen, og som sier på engelsk hvilken farge som befinner seg i sentrum av kamerabildet.
Quiver
Med denne appen blir tegningene du fargelegger levende ved hjelp av AR-teknologi (utvidet virkelighet). Appen inneholder forskjellige tegninger som kan skrives ut. Når tegningen er fargelagt kan du holde telefonen eller nettbrettet over arket, og figurene vokser ut av skjermen og beveger seg.
Film
Smarttelefoner og nettbrett gir også mange muligheter for de som vil lage film og animasjon. I Appbiblioteket finner du flere beskrivelser fra Statped av apper som kan benyttes til dette.
Puppet Pals HD
Med Puppet Pals HD er utviklet for barn til å fortelle historier gjennom animerte karakterer i et eget teater. Appen er et spesielt godt verktøy for elever som trenger alternativer til skriftlig arbeid eller muntlig presentasjon.
iMovie
iMovie er et enkelt redigeringsprogram for iOS som gjør det enkelt å se gjennom, redigere og dele HD- video du tar opp med nettbrettet eller smarttelefonen.
Dette var noen eksempler på apper som kan brukes i undervisning, arbeid og fritid, og som kan bidra til å fremme inkludering på disse arenaene.
De som jobber med Appbiblioteket er interessert i dine erfaringer med bruk av appene, og tar gjerne imot tips om apper som bør beskrives på nettsiden. Man kan legge igjen en kommentar under beskrivelsen, eller sende en melding via kontaktsiden på appbibliotek.no.
Artikkelforfatter Hilde Fresjarå er utdannet spesialpedagog med hovedfag i spesialpedagogikk. Hun har lang erfaring med undervisning og tilrettelegging av IKT for elever med særskilte behov. Hun jobber ved Fagsenteret for NAV Hjelpemidler og tilrettelegging, blant annet med nettsidene Appbibliotek.no og Kunnskapsbanken.net.
Tilpassa musikkopplæring med musikkteknologi
Ved å ta i bruk ein kombinasjon av datateknologi, tilgjengelegsteknologi og musikkteknologi er det ingen grenser for kven som kan...
Musikk i spesialundervisningen – tilrettelagt musikkundervisning i lys av fagfornyelsen
I denne artikkelen gir Merete Lippert Tobiassen, musikkterapeut ved Haug skole og ressurssenter, et innblikk i sitt arbeid med elevene...