iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
Illustrasjon av hovedside i trall-appen. Fem firkanter i ulik størrelse og ulike farger. Inni firkantene står det blant annet Trollet i Senja, Har du fyr, Forundringsrom.

Skjermbilde forside av Trall-app.

Hva er trall?

Trall er en sang- og musikkopplevelsesapp for barn og voksne i barnehager, skoler, familier og alle som har lyst til å synge mer. Over 250 ulike artister står bak mer enn 160 innspillinger som du bare finner i Trall. Sangene er valgt ut på bakgrunn av innsamlinger og landsomfattende undersøkelser av folkekjære sanger og sanger som rører seg i vårt mangfoldige og langstrakte land.

Tekst og foto: Elisabeth Anvik, Ingrid Danbolt, Nina Engesnes, Liv Anna Hagen og Siri Haukenes, Pia Lang-Holmen.

I Trall kan du synge sammen med blant andre Kringkastingsorkesteret, jazzband, folkemusikere, popgrupper og ensembler fra det flerkulturelle Norge. Her er sanger på 25 språk, nynorsk og bokmål og mange dialekter og sanger i forskjellige sjangre.

Trall er laget for å gjøre det enkelt å synge, enten man har sunget mye eller lite. Appen er skreddersydd for barn og unge og har et lekent og intuitivt design. Med Trall kan barnehager, skoler og hjem lettere finne frem til og synge de samme sangene – igjen og igjen.

Trall er en trygg plattform som gjør det mulig å bruke musikk i barnehagen på en lovlig måte, der alle de som har opphavsrett til musikk og tekst blir betalt.

I Trall kan du:

  • Finne kjente og ukjente sanger, nye og gamle
  • Synge karaoke
  • Dempe vokalen og synge helt på egenhånd
  • Få informasjon om og historier bak sangene
  • Oppleve musikken visuelt
  • Bruke sangtekster som støtte
  • Få inspirasjon fra ferdige spillelister eller lage dine egne
  • Dykke ned i et Forundringsrom med mange overraskelser

Hvorfor Trall?

Bak Trall-appen står musikkansatte ved Barnehagelærerutdanningen på OsloMet som i årevis har forsket på sang og sangbruk i barnehager. Det synges mye i barnehager, men det viser seg at sangrepertoaret i mange barnehager er lite variert og at mange ønsker seg et mer mangfoldig sangrepertoar. Da færre og færre leser noter og CD’er ikke lenger finnes i alle hjem og barnehager, kom ideen til en sang-app. Målet er at det skal synges mer og at vi samler oss om sanger vi ønsker å bevare. Samtidig ønsker Trall å åpne opp for nye og ukjente sanger som kan bli en del av vår felles kultur. Med denne sangappen kan både barn, unge, voksne og eldre bli del av et fellesskap med plass til mange ulike sjangre, språk og dialekter. Sangene er valgt med tanke på å presentere tekstlig og musikalsk variasjon, og alle innspillingene er lagt i  sangvennlige tonearter og passende tempo for barn. På denne måten håper vi det blir   lettere   å synge med på sangene.

Hvordan bruke Trall?

Bruk Trall i samlingsstund, på fellessamlinger, ved feiringer og markeringer, til å synge ute, få opp energien eller roe ned. Trall kan også brukes til temaarbeid og til å leke, spille, danse til ulike musikksjangre eller lytte til vakker og spennende musikk. I Trall finner du både sanger du kan og sanger du ikke kan – bruk Trall som en sangbok og et sted å lære nye sanger! I Trall finner du også klanger som inviterer til undring, utforsking av lyd og stemme.

Generelle tips

Noen av sangene i Trall kan du bruke helt uten å forberede deg. Andre sanger er det lurt å ha lyttet igjennom 2 – 3  ganger før du bruker dem. Lytt på bussen, i bilen eller mens du støvsuger slik at du har sangen godt inn under huden! Det er alltid morsommere å bruke dem da. Husk at du både kan synge sammen med vokalisten eller dra ned /fjerne vokalen på sangene.  I og med at sangene er lagt i et toneleie som passer barn, kan kanskje noen av sangene ligge litt lyst for deg. Hvis dette er tilfelle, kan du teste ut om du kan synge i oktaven under.

Under finner du ti ulike låter med forslag til ulike metoder å bruke sang i barnehagen.

Njåmele
Njåmele er en tradisjonell dyrejoik. Det er en sør/umesamisk joik med et arrangement som egner seg godt til å bli kjent med en joikemelodi, men også til å arbeide med musikkens elementer.
Seidama/slåttestev fra Telemark
Seidama er en sang med god dansespenst og energi som passer for alle aldre, fra de yngste barna, til skolebarn og voksne.
Lille Petter Edderkopp
Musikerne som har spilt inn Lille Petter Edderkopp har lekt seg med ulike varianter/sjangere og forskjellig språk/tekst.
Trollet i Senja
“Senjatrollet to the people!” synger Moddi i starten av denne sangen. Han og bandet spiller en fengende og svingende versjon med et mellomspill som «biter seg selv i halen».
Gjendines bånlåt
Denne vuggevisa ble skrevet ned av Edvard Grieg etter at han hørte Gjendine Slålien synge den i Lom i Gudbrandsdalen.
Telebondemann
Dette er en folketone fra Vinje i Telemark.
Skjermbilde fra Trall. Bilde med organiske former i fargene lilla og oransje med teksten "De levde sammen i sus og i dus, i sus og i boller og brus"
Det var en gang en … og en …
En sangklassiker av Trond-Viggo Torgersen og Georg Keller.
Har du fyr
Lytt til sangen mange ganger og øv selv på det du skal gjøre, for du må være leder og barna henger seg på!
Ola Dilt
Melodien på denne folketona går i moll og består av bare tre toner.
En får væra som en er
Sangen er opprinnelig en Ole Ivars – låt fra 2001. Denne låta gjør oss i Trall i godt humør!

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.