Gå til hovedinnhold
Barn bygger hytte med sofaputer.

Foto: Annar Bjørgli/ Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Arkitektur overalt – Rom

Hensikten med dette opplegget er å lære barna om samspillet mellom tyngdekraft, naturkrefter, konstruksjon og materialer. Opplegget er hentet fra heftet Arkitektur overalt som er utviklet av Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen i samarbeid med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, avdeling Arkitektur. Heftet er utviklet for å gi veiledning og ideer til pedagogisk arbeid med arkitektur i barnehagen.

Konstruksjon er hvordan ting er satt sammen. Byggverk blir utsatt for en rekke påkjenninger som de må tåle, belastninger fra vind og snø, fra tyngden av bygningsdelene selv, fra mennesker og utstyr. For å være sikker på at bygningen ikke faller sammen eller deformeres, må ingeniører og arkitekter bruke sine  fagkunnskaper og gjøre omfattende planleggingsarbeid. Kunnskap om materiale, konstruksjon og krefter som påvirker bygget, er viktig. Trykkrefter, skjelettbygg, massivhus og dominoprinsippet er sentrale begreper innenfor konstruksjon, som er forklart bak i heftet.

Samling

Forberedelse

Klosser til tårnbygging.

Gjennomføring

Barna bygger noen høye tårn av klosser. Hvem kan bygge høyest? Til slutt raser tårnet. Hvorfor? Samtale om tyngdekraften. Hva er det? Tyngdekraften kommer fra jordklodens sentrum og er grunnen til at alt ikke bare svever rundt. Menneskets kropp er satt sammen av skjelettet, muskler og sener. Det er en konstruksjon som gjør at vi kan holde oss oppreist, til tross for tyngdekraften.
Bygninger har også en konstruksjon. Samtale om hva slags påvirkning tyngdekraften har på hus, hvorfor raser de ikke sammen? Snakk om materialenes styrke i forhold til tyngdekraften. Det finnes utallige måter å bygge et hus på. Prøv å finne ut hvordan barnehagen er bygget.

Aktivitet

Tyngdekraft

Barna står med armene rett ut fra kroppen. Etter hvert blir det slitsomt. Det er tyngdekraften som drar armene nedover.

Kroppskonstruksjon

Barna står på en rekke ved siden av hverandre, på ett ben. En voksen person har rollen som vind og dulter borti barna så de faller. Barna står med skrevende ben, bena og gulvet danner en trekant. Vinden prøver seg igjen, og det er ikke så lett. Trekanten er en stabil konstruksjon. Hvis barna i tillegg føyer seg sammen med armene så de danner en vegg, har de laget en stabil konstruksjon, og vinden klarer ikke å dulte dem over ende.

For de yngste

Bygg med klosser og andre leker. Forsøk å stable alle bilene eller kosebamsene på hverandre. Kan epler stables? Finn gjerne naturmaterialer på tur som kan brukes på barnehagens lekeplass til å bygge og konstruere med. Murstein, papprør og bruskasser er gode utgangspunkt for å konstruere i sandkassen. Om vinteren kan dere eksperimentere med snø og is. Fyll melkekartonger med vann, sett dem ut så de fryser til is. Bygg med isblokkene, og lag konstruksjoner av is.

Fordypning

Konstruksjoner på lekeplassen

Barna studerer lekeapparatene ute. Hva slags materialer er de laget av som gjør dem sterke nok til å tåle vekten av barn og voksne? Hva slags grunnformer er konstruksjonen sammensatt av? Hvilke materialer ville vært uegnet til å bygge huskestativ eller sklie av?

Uterom

Med tepper og stoff kan barna lage rom med lekeapparatene eller trær som konstruksjonens reisverk.

På tur

Let etter bygg med synlige konstruksjonsdeler. I noen bygg er det lett å se, for eksempel i bindingsverkshus, men ofte er konstruksjonen skjult bak overflatestrukturer og materialer. Finnes det noen broer i nærmiljøet? Broer har som regel godt synlige konstruksjoner. En bro som skal tåle mye vekt, har gjerne konstruksjonen bygget opp av trekanter.

Sugerørbygging

Lag konstruksjoner av sugerør: trekanter og firkanter og tetraedre og kuber. Test styrken på konstruksjonene ved å utsette dem for trykk, med en finger eller to. Hvilken konstruksjon er den sterkeste? Konstruksjonene kan lages med piperensere inne i sugerørene eller med brede sugerør som man lager hull i begge ender på, og setter sammen med splittbinders.

Korthus

Bruk kortstokk og bygg korthus ved å støtte kortene mot hverandre i trekantformer. Lag etasjeskiller med kort som legges flatt på toppen av trekantene. Hvor mange etasjer klarer dere å bygge? Hvorfor raser det? Hva kan man gjøre for å få det sterkere og mer stabilt? Forsøk å finn løsninger, test dem ut.

Trykkrefter
Om vi setter opp en søyle vil tyngdekraften presse den nedover samtidig som motstanden i materialet vil holde den oppe. Det dannes et motpress mot tyngdekraften. Dersom motpresset fra søylen er sterkere en tyngdekraften, vil den bli stående. Hvis søylen ikke er sterk nok, vil den falle sammen. En trekantet konstruksjon er sterkere enn en søyle, fordi den har to «ben» og leder trykket i to retninger. Det finnes mange andre måter å lede trykket på, for eksempel via en bue.

Skjelettbygg
Kalles også bindingsverk. En vanlig teknikk i eneboliger der treplanker/søyler på høykant holder taket oppe og gir motpress til tyngdekraften. Mellom søylene har man gjerne diagonale støttende bjelker, slik at det dannes trekanter, som er en sterk konstruksjon. Videre fylles det ut med isolasjon og planker utenpå der igjen, utvendig og innvendig. I antikken brukte man både tre- og steinsøyler. Katedralene i gotisk stil er perfeksjonert i denne teknikken. I Norge har vi de verdensberømte stavkirkene. I dagens moderne, store bygg er søylene ofte laget av armert betong eller stål.

Massivbygg
Det kan være av murstein, bearbeidede naturstein, støpte blokker og laftede trehus. Man bygger massivt, begynner nederst og bygger seg oppover i høyden. Trykkreftene fordeles over store flater, for eksempel over veggene som omslutter et rom.

Dominoprinsippet
Industriell oppføring av hus med prefabrikkerte bygningselementer, som oftest i betong. Standardiserte elementer som lar seg sette sammen i ulike kombinasjoner. Egnet for masseproduksjon.

Primærfarger
Rød, gul og blå som sammen med sort og hvit kan blandes til alle andre farger og nyanser. Primærfargene legges til grunn for en systematisk ordning av fargene.

Sekundærfarger
Blanding av to primærfarger.

Tertiærfarger
Blandingsfarge som oppstår ved blanding av to sekundærfarger.

Plantegning
En tegning for hver etasje i et hus (en etasjeplan), sett ovenfra.

Fasade
Betegnelsen på alle ytterveggene rundt en bygning.

Fasadetegning
Todimensjonal tegning av en bygnings yttervegg i målestokk

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.