iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
Blikkboks med trepinner.

Estetisk uttrykk med naturmaterialer – kullstifter

Norlandia Stordalen friluftsbarnehage har gitt oss et lite innblikk i hvordan de bruker naturen som læringsarena . Her får du inspirasjon til bruk av naturmaterialer i skapende arbeid sammen med barna. Artikkelen ble først publisert i Verktøykassa nr.1 2020

I rammeplanen står det at barna skal få støtte til å videreutvikle sine kreative prosesser og få uttrykke seg estetisk gjennom bruk av ulike teknikker og materialer i skapende virksomhet både ute og inne (R17,s.51). I friluftsbarnehagen er sanking av naturen en viktig metode som brukes året rundt i arbeidet med barna. Daglig leder Rita Grøtheim forteller at de høster det som kan spises fra naturen. De tapper blant annet sevje fra bjørka, lager granskudd-sirup og tar vare på gamle tradisjoner knyttet til utnyttelse av naturens råvarer. I tillegg har barnehagen egen grønnsakshage. Mesteparten av formingsmateriellet er også sanket i naturen. På turer i nærområdet sanker de naturmateriale som pinner, bær, kongler, steiner og skjell som både brukes i spontan lek og i planlagte formingsaktiviteter. Grøtheim forteller også at de fokuserer på å la barna få erfare og utforske ulike naturmaterialer i prosesser over tid.

Lage kullstifter

Det å lage kullstifter er et eksempel på en slik prosess. Når de lager kullstiftene sanker de først pinner på skogstur og tar dem med tilbake til barnehagen der de tørkes. Barna plukker pinner de finner på bakken, som oftest er det bjørk, men alle tresorter kan brukes.

Etter noen ukers tørking kan barna «skrelle» av barken med hendene siden barken har blitt sprø. De eldste barna kan spikke av barken med egen kniv, før lengden tilpasses av en voksen med en greinsaks.

Deretter får barna fylle blikkbokser med barkefrie pinner og hjelpe til med å stable ved til bål rundt blikkboksen.

Når kullstiftene er ferdige får barna utforske det nye tegneredskapet. Ved flere anledninger har dette blitt utgangspunkt for julegave som barna lager til foreldrene. Barna får tegne med kullstift på lerret, deretter fikserer de voksne tegningen med fiksativspray slik at den holder seg.

På baksiden av bildet bruker de å feste en liten notis om hvordan prosessen med å lage bildet har foregått slik at barn og foreldre kan snakke sammen om dette hjemme. Vi håper dere lar dere inspirere av Stordalen friluftsbarnehage og sanker pinner på neste skogstur slik at dere også kan lage egne kullstifter.

  • Sank pinner i skogen. Ta gjerne de som ligger på bakken for å bruke det som allerede har falt ned fra trærne. Ulike tresorter kan brukes.
  • Pinnene kan omdannes til kullstifter samme dag som de plukkes, og de eldste barna kan spikke barken av pinnene . De kan også tas med til barnehagen der de tørkes i noen uker før de minste barna kan «skrelle» barken av med hendene.
  • De barkefrie pinnene tilpasses med en greinsaks slik at de passer i blikkboksen.
  • Sett pinnene tett i tett, dette for å få rette og fine kullstifter.
  • Klem aluminiumsfolie tett over åpningen av boksen slik at det ikke kommer luft til. Ta gjerne folie stramt rundt hele boksen.
  • Sett boksen opp ned i bålgrua. Hvis det er aske i bålgrua er det fint bygge asken rundt boksen slik at den står støtt. Bygg et bål rundt boksen, gjerne et pagodebål (se bilde). Fyr på bålet, pass på at det brenner jevnt på alle sider av boksen, og la det brenne i omtrent 45 minutter.
  • Etterpå må boksen avkjøles til den blir helt kald, før man åpner den og tar ut kullstiftene som nå er klare til bruk.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.