iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
Tre tovede ullhjerter i sort, går og lilla.

Hjerter i ull

Toving av ull er en eldgammel håndverksteknikk. Prosessen, der ullfiber omdannes til  et sammenhengende materiale, er fascinerende. Hendenes arbeid med ullfiber, såpe og vann gir også gode taktile opplevelser. Tov et hjerte i ull til en venn med et hjerte av gull!

Tekst og foto: Kathrine Pedersen, KKS

Når man skal tove en form, f.eks. et hjerte, er en mal til god hjelp. Ulla legges rundt malen, og det er enklere å få den formen man ønsker. Skumgummi eller melkekartong fungerer utmerket til dette og gjør at arbeidet ligger godt i hånden. Ulla du bruker må være kardet, slik at ullfibrene er dratt fra hverandre og klare til toving. Ull man kjøper fra hobbybutikker til dette formålet er oftest ferdig kardet, men dersom man har karder tilgjengelig er det fint om elevene får prøve dette gamle håndverksredskapet.

Ubehandlet ull inneholder ullfett. Det har du sikkert merket dersom du kar klappet en sau. Ullfett, eller lanolin, er en form for såpe som er viktig for å få ullfibrene til å filtre seg sammen i toveprosessen. Du merker forskjellen på å tove ubehandlet og behandlet ull ved at den ubehandlede ulla trenger mindre tilført grønnsåpe for å filte seg sammen.

Toving med såpe og vann medfører litt vannsøl. Det kan være greit at hver elev har vann og såpe i egen boks/fat/dyptallerken og tover i denne. Et håndkle bør være tilgjengelig, så minsker man søl. Det er lurt å gjøre aktiviteten i et rom/verksted som både har tilgang til vask og et gulv som tåler litt vann. Toving egner seg nok best å gjøre i litt mindre grupper, for eksempel som del av stasjonsarbeid.

Framgangsmåte

  1. Finn fram materialer og utstyr, gjør klart grønnsåpevann.
  2. Klipp ut en hjerteform i melkekartong eller skumgummi. Dette blir en mal for det videre arbeidet.
  3. Del opp ulla i tynne flak ved å dra den fra hverandre, lag klar flere flak sånn at du har disse klar mens du enda er tørr på hendene
  4. Legg ull-flakene rundt malen din, gjerne litt fast. Snu arbeidet underveis og se til at hele malen er dekt med ull.
  5. Legg arbeidet i en boks/fat/brett som du har gjort klar på forhånd og hell på varmt grønnsåpevann.
  6. Klapp forsiktig i starten på ulla slik at hele arbeidet blir vått. Etter hvert lager du lette sirkulære bevegelser med fingrene og tover ullfibrene sammen.
  7.  Legg på nye lag med tørr ull underveis og gjenta prosessen med såpevann til du ser at malen er helt dekket og du er fornøyd med ullmengden eller tykkelsen.
  8. Når du kjenner at ullfibrene har endret tekstur og henger mer sammen rundt formen kan du bruke litt mer kraft i tovingen. Klem godt på ullhjertet og gni det  mellom hendene mens du jobber med  hjerteformen. Tilfør mer såpevann underveis.
  9. Når ullhjertet kjennes fast og har fått den formen du ønsker, skylles det i lunkent  vann for å få ut såpen. Klem ut mest mulig fuktighet i en håndduk, og legg hjertet til tørk.
  10. Dekorer etter eget ønske med eksempelvis perler eller broderi og en fin snor å  henge hjertet i. Man kan også filte på ulldetaljer med en filtenål (dette passer for litt eldre elever).

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.