Gå til hovedinnhold

Nettsiden er under oppdatering! Gi beskjed dersom du oppdager noen feil og mangler.

Naturvev

Naturvev – å skape i natur

Ressursen er en av flere deler i temapakken Å skape i natur 

La elevene/barna oppleve skaperglede, engasjement og utforskertrang ute i naturen! I dette opplegget er naturen klasserommet og materialene ville vekster. Målet er i all hovedsak den skapende prosessen, og produktet vil bli en temporær naturvev som brytes ned av naturen. Veven lages gjerne i fellesskap, men en kan også lage mindre frittstående vever som passer til den som ønsker å jobbe alene.

Land art eller stedskunst

Å lage kunst ute i naturen, av naturmaterialer som en finner på stedet, kan kalles land art eller stedskunst. Denne type kunst kjennetegnes ved at naturen får spille en sentral rolle i kunstverket. Kunstneren bruker gjerne naturmaterialer til å forme naturen til små eller store kunstverk. Kunstverkene skal ikke skade det naturlige miljøet og skal ikke etterlate seg kjemikalier eller unaturlige materialer.  Det er derfor viktig å tenke på at materialene du bruker kan gå tilbake til naturen over tid. Som bindemiddel kan hamp, hyssing i lin eller bomull og ulltråd benyttes. Det er viktig å sjekke at ullen er 100 % naturlig, da den kan være tilsatt plast slik som i superwash-ull. Ønsker dere å bruke materialer som bruker lang tid på å brytes ned er det viktig at kunstverkene plukkes ned og ryddes ut av naturen når prosjektet er ferdig.

Praktisk gjennomføring:

  1. Finn et egnet sted, gjerne i nærheten av et turområde dere besøker ofte. Kanskje til en gapahuk eller bålplass i nærheten?
  2. Gå fram med varsom hånd, ikke påfør trærne skader. Se etter tørre kvister eller nedfelte trær som kan brukes som ramme til veven. Pass på at du ikke river planter opp med roten.
  3. Stor vev: Fest to solide greiner mellom to trær som kan være ramme til veven.
Finn et egnet sted
Spenn to greiner mellom trærne
Renning

4. Fest tråden godt til den ene greina og lag renning til veven. Bind renningen helt over til den andre siden av veven og fest tråden godt.

5. Vev plantene inn mellom renningen.

Naturvev- Å skape i natur

6. Du kan også lage en mindre vev ved å sammenføye greiner eller mindre pinner til ønsket form. Skal du lage dette med en gruppe med mindre barn kan det være lurt å ha laget disse på forhånd, da det kan oppleves noe krevende.

Verdt å tenke på:

Prosjektet passer fint å gjennomføre på en bli-kjent tur, og vi vil anbefale å la elevene jobbe sammen to og to, eller flere. Det er prosessen som er viktig, å skape noe sammen.  La kunstnerisk utforskning og samskaping være i fokus. Naturveven vil visne ganske fort, så her er det øyeblikket, det som skjer i samtid, som er viktig. Ta gjerne bilde av de ferdige kunstverkene, og oppsøk dem etter en stund. Hva har skjedd med vekstene?

Obs! Sjekk med grunneier om tillatelse til å gjennomføre prosjektet.

Lykke til!

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.