Gå til hovedinnhold
En elev ligger på gulvet i en gymsal. En voksen kvinne sår over eleven og holder han i hendene. Noen andre elever sitter ved siden av og smiler.

Bilde fra 5.klasse i Inderøy kommune ved gjennomføringen av «Fang meg i farta» 2022. Foto: Live Strugstad

Kokt spagetti

Denne øvelsen fokuserer på avspenning, restitusjon og meditasjon.

Tekst: Line Kanaris og Live Strugstad, Dans i Trøndelag.

Gjennom å leke og kroppsliggjøre kokt spagetti får elevene kjenne på å spenne helt av i kroppen. Øvelsen gir barna en opplevelse av ro og øker konsentrasjonen inn i siste del av workshopen.

Beskrivelse

  • Be elevene å spre seg ut i hele rommet, finne et sted å legge seg ned på ryggen med god
    avstand fra veggen, og fra hverandre.
  • I denne øvelsen kan du forklare at oppgaven er å gjøre minst mulig, nemlig å ligge helt i ro og
    være tung og slapp i kroppen – som en kokt spagetti. Her kan det være lurt å snakke litt om
    kvaliteten (slapp, tung etc) på en kokt spagetti først.
  • Gi beskjed til elevene om at du kommer rundt og sjekker hver enkelt om de faktisk er helt avslappet. Dette gjør du ved å løfte en arm eller et bein, riste forsiktig og kjenne på vekten av kroppsdelen. Om dere er flere lærere til stede er det fint å dele på denne oppgaven, slik at man kanskje rekker over alle to ganger i løpet av øvelsen. Øvelsen varer så lenge musikken spiller.

Erfaring

Denne øvelsen fungerer overraskende bra med elevene og er et godt avbrekk i en ellers
energifylt workshop. “Inspeksjonen” gjør at elevene tar øvelsen ekstra seriøst og går inn for å jobbe
med så lite kraft i kroppen som mulig. Øvelsen er også en god forberedelse på neste øvelse som
krever ro og konsentrasjon.

Etter øvelsen kan det være spennende å spørre elevene hvordan øvelsen opplevdes i kroppen. Noen vil kanskje svare at det var behagelig, mens andre vil svare at de opplevde øvelsen om ubehagelig og vanskelig. Som lærer kan du gjerne fremheve disse ulikhetene, som vil gi en økt forståelse for at vi
opplever ting forskjellig.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.