Vi har nettopp lansert nye sider – gi oss din tilbakemelding!

Et drypp av fargeteori – gul

Et drypp av fargeteori er forslag til en times undervisning der vi tar for oss fargen gul. Opplegget passer godt til 1.- 2. trinn, men kan også brukes på høyere trinn.

Et drypp av fargeteori kan knyttes til årstider og høytider der den enkelte farge bemerker seg. Det er en enkel presentasjon og eksempler på enkle øvelser som er tenkt å passe til en hel klasse i et klasserom.

Undervisningsopplegget kan også brukes i for eksempel norsk med tema historie, naturfag med tema lys og KRLE med tema kunst og estetiske uttrykk til forskjellige trosretninger, eller i et tverrfaglig prosjekt.

Gjennomføring

Til presentasjon fargen gul kan du bruke GULPowerPoint

I GULPowerpointen (sticky note) finner du notater som du kan støtte deg til i ditt arbeid med fargen GUL.  Her vil vi anbefale deg at du legger til eller trekker i fra det du synes er aktuelt.

Denne presentasjonen om primærfargen gul er laget for å bruke i en times undervisning. Det er en enkel presentasjon og eksempler på enkle øvelser som er tenkt å passe til en hel klasse i et klasserom. Det som står i notater her, som du vil ta opp, forteller/forklarer eller stiller du spørsmål ved slik elevene forstår det som blir sagt.

Presentasjonen er laget for 1. – 4. trinn i kunst og håndverk, men kan fint brukes på høyre klassetrinn også. Det kan også brukes for eksempel i norskundervisningen med tema historie, naturfag med tema lys og KRLE med tema kunst og estetiske uttrykk til forskjellige trosretninger, eller en kan bruke dette i et tverrfaglig prosjekt.

Opplegget kan også fint brukes til aktiviteter som er knyttet til høytider som for eksempel innhøsting, jul, fastelavn/karneval, påske, 17. mai eller sommeravslutning på alle trinn.

GULPowerPoint

Fagbegrep

  • Primærfager
  • Gråtoneskala
  • Johannes Itten
  • Fargesirkel

Vurdering

Mål for undervisningen er at elevene skal kunne:

  • Undersøke og reflektere over fargen gul og om hvordan fargen blir brukt.
  • Vite at fargen gul er en av primerfargene i fargesirkelen.
  • Kunne blande en skala fra gult til hvit og fra gult til svart.
  • Undersøke i sine omgivelser hva som har fargen gult i seg.

Tilleggsressurser

Melbye, Ella (1984) Om farger. Notodden: Telemark Lærarhøgskole Materiellen.

Yttredal, Calina Pandele(1998) Farge. Oslo: Yrkesopplæring.

Det store norske leksikon 14.02.2009: https://snl.no/gult

Det store norske leksikon15.03.2018: https://snl.no/p%C3%A5ske

Teigen, Tom (2.opplag 1995) Farger. Oslo: Ad Notam Gyledandal

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.