Trolldeig
Om du har vatn, kveitemjøl og salt har du det du treng til å lage trolldeig. Deigen er kjapp å lage, morosam å jobbe med og kan brukast både som prosessmateriale eller til å lage nokre fine produkt.
Tekst og foto: Kathrine Pedersen, Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringa
Dei fleste av oss har vel erfaring med trolldeig frå barndomen. Dei fleste heimar på 80- og 90-talet hadde trolldeig i ei eller anna form hengande som dekor på veggen. I barndomsheimen min hugsar eg det hang to figurar på kjøkenet, ein mann og ei kone. Kona hadde forkle og strikketøy medan mannen hadde oransje oljehyre-bukse, sydvest og ein påmåla strikkegenser.
I dag er nok trolldeigen mindre brukt, og i dei fleste barnehagar har nok andre leikedeigar tatt over stafettpinnen. Likevel vil eg gjerne tilrå å prøve ut trolldeigen på nytt.
- Han er rask og billeg å lage
- Ein kan lage ein stor porsjon som kan liggje i ein lufttett behaldar i kjøleskåpet og kan brukast ved behov
- Han kan brukast både som leikedeig og kan tørkast i omn.
- Han kan sorterast som matavfall.
Oppskrift
1 del salt
1 del vatn
2 delar kveitemjøl
Bruk gjerne ein kopp som måleeining
Bland deigen godt saman til ein smidig deig.
La barna utforske deigen med ulike reiskapar. Bruk det de har i kjøkenskuffa, til dømes: kjevle, peparkakeformer og kvitlaukspresse.
Trolldeigfigurane tørkast i omnen ved ca 80 grader på eit steikjebrett med bakepapir. Avhengig av tjukkleiken vil steiketida variere, men rekn med minst 2 timar. Alternativt kan trolldeigen tørke i romtemperatur, men då tar det ca. to veker før han er skikkeleg tørr. Deretter kan ein måle trolldeigen om ein ønskjer det.