Foto: Båsmobakken barnehage/KKS
Sirkus og akrobatikk på timeplanen
Dette undervisningsopplegget er tilrettelagt skole med utgangspunkt i et prosjektarbeid med sirkus som tema i barnehagen. Opplegget egner seg for undervisning i kunst og håndverk, norsk/drama, kroppsøving og musikk på småtrinnet i grunnskolen.
Elevene kan her utfordre både kropp og sjel gjennom å styrke sine motoriske ferdigheter ved sjonglering, akrobatikk og balansering. I tillegg knyttes undervisningen til ulike kunst- og håndverks, drama- og musikkaktiviteter.
Bakgrunn
Båsmobakken barnehage i Mo i Rana har siden 1995 vært opptatt av utvikling av kreativitet gjennom lek, kompetansebygging hos de ansatte og et godt tilrettelagt læringsmiljø. Dette har blant annet resultert i et eget atelier, en fast ansatt kunstner i barnehagen, eget dramarom med Black Box, instrumenter, speil og utkledningsklær. Kunstneren brukes aktivt i kursing av de ansatte innenfor ulike formingsuttrykk.
Utgangspunktet for å arbeide med sirkus som tema i barnehagen, kom etter at de ansatte så barnas behov for motoriske utfordringer. Sjonglering, akrobatikk, balansering og bygging av pyramider med egne kropper gav barna mulighet til å utfordre seg med kropp og sinn. I tillegg knyttet barnehagen temaet til ulike kunst- og håndverks-, drama- og musikkaktiviteter.
Mange av disse aktivitetene kan man også gjennomføre i skolen, uten alt for mye utstyr. Hva med å kontakte en lokal kunstner som kan være med på prosjektet eller bruke kompetansen som allerede ligger hos personalet på skolen? Kanskje noen av kollegaene dine kan sjonglere, kle seg ut som klovn eller trylle? Bruk denne kompetansen til intern kursing og skap et tverrfaglig sirkus-prosjekt på tvers av faggrensene.
Vi ønsker med dette opplegget og formidle hvordan barnehagen kan være med på å inspirere til godt arbeid med kunst og kultur på småtrinnet i grunnskolen. Kanskje kan det bidra til å øke forståelsen for og kunnskapen om hvordan man kan jobbe med kreative læringsprosesser i møte med små barn – ut i fra et perspektiv hvor barn lærer best i en skapende, helhetlig og livslang læringsprosess.