
Trykk et hjerte!
Monotrykk er en grafisk teknikk som gir ett enkelt trykk, i motsetning til andre trykkteknikker som gir flere trykk fra samme plate. Teknikken er i seg selv enkel og innbyr til lek og eksperimentering med farge, form, tekstur og komposisjon. «Det glade hjerte lever lengst», skal William Shakespeare ha sagt. Trykk et hjerte og gled noen andre!
Det finnes fire hovedgrupper av trykkteknikker: Høytrykk, dyptrykk, sjablontrykk og plantrykk. Monotrykk er en enkel plantrykk-teknikk som kan gjøres med 6-7- åringer i liten gruppe eller med eldre elever i større grupper.
Enkelt forklart sverter man inn løse former og legger disse direkte på trykkplaten. Formene klippes eller skjæres ut av ulike typer plast, papir, aluminiumsfolie, andre metallfolier med mer, mens trykkplaten kan være av akrylplast. Det er en fordel, men slett ikke nødvendig å bruke en ordentlig trykkpresse. Alle trykkene som vises i denne ressursen er trykket ved hjelp av en gammel klesrulle. Det går helt fint og koster mye mindre enn profesjonell trykkpresse.
Monotrykk kan også gjøres uten trykkpresse og får da et helt annet uttrykk. Se eksempler på dette i video fra Munchmuseet under tilleggsressurser.
Gjennomføring

Primærutstyr: Trykkpresse (her en klesrulle med god filt), egnede trykkfarger, ruller og absorberende papir.
Forberedelser
- Trykkplater i akrylplast, 2 mm, kuttes i ønsket størrelse. Platene kjøpes rimelig hos f.eks. Clas Ohlson og kuttes slik: Legg linjalen der platen skal kuttes og før, med lett trykk, en tapetkniv langs linjalen. Legg platen langs en bordkant slik at bruddlinjen ligger kant i kant med bordet, hold platen fast og slå lett på den delen av platen som er utenfor bordkanten. Raskt og enkelt.
- Papir kuttes i riktig størrelse. Papiret bør være 3 cm. bredere enn trykkplaten på alle sidene. Dersom det benyttes dyptrykkspapir må dette fuktes og legges i plast.
- Trykksverte og ruller legges fram. Det er lurt å rulle sverten ut på litt større akrylpalter, så lettes rengjøringen betraktelig.
- Ulike materialer til trykkformer presenteres.
Trykkeprosessen
Læreren demonstrerer de ulike fasene av prosessen for elevene.
- Utforming av trykkformer
Trykkformer klippes ut av metallfolie eller annet materiale med glatt overflate. Krøllete aluminiumsfolie eller blonder gir fin tekstur. Plantemateriale kan være fint å legge inn i komposisjonen.
- Innsverting av trykkplate og trykkformer
Spennende å blande ulike farger sammen. Trykksverte påføres trykkplata og formene. Her kan man leke seg litt med å legge lag på lag.
- Plassering av løse trykkformer på trykkplata
Plassering av de ulike elementene krever forestillingsevne og litt tankearbeid. Husk at det ferdige trykket blir et speilvendt bilde av det som legges på trykkplata.
Plassere trykkplate og papir i pressa og kjøre gjennom
Spennende å se hva resultatet blir etter en gjennomkjøring i pressa!
Når de løse formene er lagt på trykkplata, plasseres denne mellom to lags filt i pressa: Legg hvitt kopipapir på det nederste filtlaget, legg trykkplata med formene oppå kopipapiret, plasser papiret du skal trykke på mest mulig beint over trykkplata, legg et nytt kopipapir over og legg den øverste filten over. Kjør gjennom og gled deg!
- Presentasjon
Trykkene under viser variabler der det er brukt ett, to eller tre løse trykkelementer i tillegg til trykkplaten. De ferdige trykkene kan rammes inn som bilder eller brukes som kort. Trykk et hjerte og gled noen andre!






Tilleggsressurser
Relaterte ressurser
Desemberhjerter
«Hvor du enn går, så ta med deg hele ditt hjerte«, skal den kinesiske filosofen og læreren Konfucius ha sagt....
Bokomslag – implementering av grafikk i det digitale
Faget foto og grafikk 1 omhandler både manuelt grafisk arbeid gjennom ulike trykketeknikker og digitalt arbeid gjennom bruk av ulike...
Silketrykk/serigrafi
Har du og elevene dine arbeidet silketrykk eller serigrafi? Denne gamle, grafiske teknikken fikk sin renessanse med Andy Warhol på...
Menneskekroppen – kroki og dyptrykk
Undervisningsopplegget tar for seg dyptrykk og koldnålsradering som teknikk. Gjennom prosessen får elevene en forståelse for trykkeprosessen fra A til...