Gå til hovedinnhold
Illustrasjonsbilde redigert til formål.

Tegning av en noaide med runebomme. Illustrasjon til Knud Leems Beskrivelse over Finnmarkens Lapper, deres Tungemaal, Levemaade og forrige Afgudsdyrkelse (1767) - redigert av Ørjan Olsen - Runebomme Av O. H. von Lode. Lisens: Falt i det fri (Public domain)

Tradisjonell og fornyet samisk musikk

Joik regnes i dag som en av de eldste levende musikktradisjonene i Europa. Mange samiske artister kombinerer det opprinnelige uttrykket med moderne musikktradisjoner og instrumenter. «Vi kan gjerne si at joiken slik den framstår i dag lever den litt i to ulike verdener: I den tradisjonelle samiske bruksmåten og på den moderne konsertscenen – der joik framstår som en musikktradisjon.» (Fjellheim, 2018).

Isák

Isák er et band i sjangeren elektronisk-joik. Vokalisten, Ella Marie Hætta Isaksen, kommer fra Tana. Musikken deres inneholder både tradisjonell joik mikset med elektronisk musikk. Ella synger både på engelsk og samisk. Isák vant årets nykommer under Sami Music Awards 2018.

KeiiNO

KEiiNO er et norsk-samisk samarbeidsprosjekt og ble dannet i august 2018 i forbindelse med gruppens deltakelse i Melodi Grand Prix 2019. Bandet består av den samiske låtskriveren, rapperen og joikeren Fred Buljo, sangeren Alexandra Rotan og sanger-låtskriveren Tom Hugo. Sjangrene som bandet kombinerer er popmusikk, joik og elektronisk musikk.

Marja Mortenson

Marja Mortensson er sørsamisk sanger. Til tross for sin unge alder har Mortensson blitt en vel etablert sanger innenfor samisk musikk. Hun har mottatt Spellemanspris for sitt andre album Mojhtestasse – Cultural Heirlooms. I 2016 vant hun pris i kategorien tradisjonell joik under Sami Music Awards. Mortensson deltok på Tv-serien De neste (NRK) der hun laget sin versjon på OnkelPs «Styggen på ryggen».

Mari Boine

Mari Boine kommer fra Karasjok.  Hun er sanger, tekstforfatter og musiker. Boine bruke joik og samisk musikk sammen med elementer fra rock, jazz og musikk fra andre kulturer. Mari Boine er Norges fremste representant innen verdensmusikken og har høstet stor internasjonal anerkjennelse.

Transjoik

Transjoik er en norsk musikkgruppe innen jazz og samisk musikk. De blander ofte originale opptak av joik sammen med musikkstiler som electronica, techno og trance.

Ulla Pirttijärvi

Ulla Pirttijärvi er joiker fra Angeli i Finland. Hun fremfører tradisjonell joikmusikk med vestlige arrangementer av moderne instrumenter. Ulla Pirttijärvi blir også brukt som lytteeksempel i heftet Joik i grunnskolen.

Nils Aslak Valkeapää

Nils Aslak Valkeapää ble først kjent som joiker. Senere jobbet han også innenfor litteratur, musikk eller billedkunst. Han tok ofte utgangspunkt i joiken. Kunsten hans er preget av samisk kultur i innhold, farger og symboler. Derfor var han en inspirasjonskilde, ikke bare for samiske kunstnere, men også for urfolk rundt i hele verden. Han var komponist, blant annet for filmen Veiviseren.

Johan Anders Bær

Johan Anders Bær kommer fra Karasjok og Magerøya. Har kommer fra den klassiske tradisjonelle joiken. Han har også tatt joiken til andre musikksjangre, mens joikens særegne uttrykk beholdes. Under Sami Music Awards 2018 vant han prisen for årest tradisjonsbærer.

PC: Før pekeren over de minste sirklene for å få mer informasjon om hver enkelt ressurs. Trykk for å låse lesefeltet, og trykk igjen for å lukke.

Telefon/tablet: Trykk på de minste sirklene for å åpne lesefeltet. Trykk på samme sirkel for å lukke lesefeltet.

Litt om samisk kultur

Samisk kultur er en viktig del av vår felles kultur og kulturarv. Dette ser vi også tydelig i læreplan i musikk. Musikkfaget skal blant annet bidra til at elevene forstår hvordan musikk både springer ut av kulturer, skaper kultur og bidrar til samfunnsendringer. Musikkfaget kan åpne dører til et større fellesskap gjennom å la elevene møte et mangfold av kunstneriske og kulturelle uttrykk (Utdanningsdirektoratet, 2020).

Etter 4. trinn skal elevene kunne utøve og utforske et repertoar av sanger og danser fra ulike musikkulturer, inkludert samisk musikkultur. Etter 10. trinn skal elevene også kunne reflektere over hvordan musikalske tradisjoner, inkludert samiske musikktradisjoner, bevares og fornyes.

I lenkesamlingen har vi funnet fram til artister som kan sies å både inngå i tradisjonsjoiken, men som også har tatt joiken inn i andre moderne musikktradisjoner og instrumenter.

Vi håper lenkesamlingen kan fungere som støtte i arbeid med faget, kompetansemålene og kjerneelementene som knytter seg til disse.

Gjennomføring

Lytt til musikken til de ulike artistene, og se gjerne musikkvideoene.

Mens elevene lytter kan de reflektere over det de hører. Hvilke elementer fra den samiske musikken hører de? (Eksempel pentaton skala, joikestavelser, klang, språk) Hvordan har artistene kombinert den samiske musikken med andre musikkstiler? (Eksempler elektronisk, pop, jazz)

 

Tilleggsressurser

Utdanningsdirektoratet (2020). Læreplaner i Musikk (MUS01‑02).  https://www.udir.no/lk20/mus01-02

 

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.