iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
Blå lilla farge.

Utsnitt fra forsiden til boken Sangglede og stemmebruk i skolen.

Sang i norskfaget 5.- 10. trinn

Syng på dialekter! Her finner du fire mikro-podcaster der Guro Vanebo og Hanne Kihlman Evang snakker om og utforsker det å synge på ulike dialekter. Dette er fire korte episoder som tar for seg hver sin sang, på hver sin dialekt. Mikro-podcastene er tilknyttet kapittelet «Sang i norskfaget 5.- 10. trinn», skrevet av Guro Vanebo og Hanne Kihlman Evang i boken «Sangglede og stemmebruk i skolen».

Tekst av: Guro Vanebo og Hanne Kihlman Evang

I Norge har vi et mangfold av talespråkvarianter, dialekter og multietnolekter. Det at elever blir bevisst sitt eget talemål og blir kjent med dialekter fra hele landet er en viktig del av norskfaget. Sang er en måte elevene kan få smake på og utforske ulike dialekter i en meningsfull kontekst. Det å lære seg uttale av lyder og ord som er litt uvant, krever øving. Hvis vi gjentar og gjentar, vil vi få det bedre og bedre til. Her er det å bruke sang godt egnet, fordi en sang kan synges mange ganger uten at det virker meningsløst.

Ved å lytte til og synge sanger på andre dialekter kan elevene bli oppmerksomme på og diskutere særtrekk som er annerledes og like eget talespråk. Gjennom arbeid med sangtekster vil elevene også kunne utforske forskjellene mellom skriftspråkene og nedskrevet talespråk. Heimfesting av dialekter gjennom sang kan være både interessant og underholdende. Vi har funnet frem noen eksempler på sanger dere kan utforske med elevene, en fra hvert språkområde.

I podcastene kan du høre oss synge, veilede hverandre og snakke om målmerker for de ulike dialektene. Episodene er ment som en oppstart og inspirasjon til deg som lærer, og vi håper du får lyst til å prøve å synge disse eller andre sanger sammen med elevene. Vi oppfordrer deg også til å lese kapittelet om bruk av sang i norskfaget, der sang på dialekt bare er et av flere forslag vi kommer med. 

Sangene vi utforsker er:

  1. Syng på trøndersk: «Puppan te pappa» av Rasmus og verdens beste band
  2. Syng på østnorsk: «Tenke sjæl» av Trond Viggo Torgersen
  3. Syng på vestnorsk: «Ring meg» av Gabrielle
  4. Syng på nordnorsk: «Nordaførr» av RSP & Thomax

Manus, jingle og lyd: Guro Vanebo og Hanne Kihlman Evang

Syng på trønders: «Puppan te pappa»

Syng på vestnorsk: «Ring meg»
Syng på østnorsk: «Tenke sjæl»

Syng på nordnorsk: «Nordaførr»

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.