Gå til hovedinnhold
Skjermdump GarageBand

Lag et enkelt akkompagnement på iPad – Del 1 av 2

Målet med dette undervisningsopplegget er å vise deg hvordan du enkelt kan ta i bruk iPaden som verktøy og instrument i musikktimen. Den fungerer både for elevgrupper som skal lage noe eller musisere sammen og for den enkelte lærer som trenger et bakgrunnskomp til koret, bandet, solisten eller andre sammenhenger. Slike enkle musikkspor lager du selv ved hjelp av en iPad og appen Garageband.

TRINN EN: OPPRETT EN NY SANG/PROSJEKT

Øverst til venstre finner du et plusstegn som gir deg valget «opprett ny sang» Trykk på den.

Skjermdump GarageBand

TRINN TO: VELG INSTRUMENTER

Her får du noen muligheter til å velge ulike instrumenttyper som gitar, trommer, strykere og så videre. Som en enkel start her og nå kan det være lurt å velge «smart keyboard» som utgangspunkt.

Skjermdump GarageBand

TRINN TRE: VALG OG ENDRING AV AKKORDER

Når du har valgt et instrument kommer det opp et langt brett av ulike akkorder som du kan trykke på å høre hvordan de låter. Disse er forhåndsprogrammerte og låter ikke så veldig fint sammen. De er derimot svært enkle å redigere. Trykk på skiftenøkkelen oppe til høyre i bildet for å få opp menyen. I menyen finner du punktet «Rediger akkorder».

Når du trykker på rediger akkorder får du opp en meny over akkordene som er i bildet. Om du drar deg helt opp kan du nullstille alle akkordene en etter en. Du trykker på akkorden og velger «ingen» slik bildet viser. Dette må gjøres på alle. Her er alle akkordene satt til innstillingen «ingen»

Nå er alle akkordene nullstilt og vi kan begynne jobben med å finne frem de akkordene vi skal bruke til låten.

Som eksempel her brukes det akkordene G, D og C. Om du ønsker kan du finne en enkel sang eller melodi som du henter akkordene fra. Når det står Maj betyr dette ganske enkelt dur-toneart og min betyr moll-toneart. Du kan også velge metningstoner som maj7 og add9 i kolonnen ved siden av den som definerer dur eller moll.

Akkordene som er valgt til låten kommer frem og legger seg der du har plassert/valgt akkordene med menyen. Med andre ord kan det lønne seg og legge dem samlet og ikke «hulter til bulter» på brettet. Her har jeg samlet alle på venstresiden. Trykk på akkordene og beveg fingeren opp og ned på hver enkelt akkord. Da hører du hvordan sammensetningen av toner forandrer seg.

Om du ikke ønsker å trykke selv for å få frem lyden av akkordene kan du lett slippe dette. Rett over akkordene finner du en knapp som kan vris på som heter «autoplay».

Denne gjør at iPaden selv skaper en rytmisk figur slik at du kun trenger å konsentrere deg om når akkordene skal inn i taktforløpet. Merk deg at det er en knapp for basstoner og en knapp for de lyse tonene i akkorden. Flytter du på en av disse vil akkorden forandre karakter.

Før vi setter i gang med opptak må vi ha korrekt tempo og taktart for låten. Denne muligheten finner du rett over «rediger akkorder» som ble gjort tidligere.

Da vil du få opp noen enkle taktvalg som kan benyttes for låten din.

Akkordene som nå er valgt vil nå også fungere for alle instrumenter du velger videre i produksjonen. På venstresiden vil du se et + tegn under det første instrumentet du har valgt (Smart keyboard).

Trykk på tegnet for å velge flere instrumenter om du ønsker det.

Velg så for eksempel «smart guitar». Da vil du se at akkordene du har valgt følger med også her. Med andre ord vil man spille korrekte akkorder på alle instrumenter du velger å ha med. Enkelt og greit!

Det samme gjelder selvsagt for strykere og strykeorkester. Akkordene følger med.

OPPTAK

Nå har du laget 3 ulike instrumentspor og er klar for å gjøre et opptak. (Slapp av, dette kan enkelt slettes og gjøres på nytt) Øverst midt på skjermen finner du 3 knapper samt en volumstripe. Blant de tre knappene er det en rød knapp som starter og stopper opptaket. Når du trykker på opptaksknappen får du en takt med opptelling før selve opptaket starter og du må spille med klikket.

Spill inn sporene i oversiktsrommet, og se at alle sporene som legges horisontalt etterhvert. Eller gå inn på hvert enkelt instrument ved å trykke på instrumentbildet/symbolet.

Gjør noen testopptak for deg selv.

«Aiaiaiai! Dette gikk ikke så bra….» Ingen problem! Bare trykk på tilbakeknappen (eller hold inn fingeren på selve opptaket og slett) rett ved siden av recordknappen og gjør et nytt forsøk.

Nå kan du spille inn lag på lag med instrumentene og sette sammen et enkelt arrangement på 8 takter. Men ofte er jo låter lengre enn 8 takter…

LEGGE TIL TAKTER OG DELER

Utvidelse av takter gjøres også enkelt ved å kopiere eller legge til takter. Helt på slutten av taktene står det et + tegn. Trykk på dette og du vil få muligheter til å utvide arrangementet både med takter og ved å lage ulike deler. A kan være vers mens B kan være refreng osv.

KOPIERE

Du trenger ikke spille inn alle like deler flere ganger. Trykk på sporet du har spilt inn og du vil få flere valg til å kopiere, klippe ut, slette dele opp og så videre. Ved å bruke denne funksjonen vil du raskt kunne sette sammen kompet slik du vil og legge til enkeltdeler på ulike steder i musikkforløpet.

Offisiell nettsted for GarageBand med opplæringsressurser :

https://support.apple.com/garageband

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.