Gå til hovedinnhold

Nettsiden er under oppdatering! Gi beskjed dersom du oppdager noen feil og mangler.

Kardemommeby forestilling med barn.

Folk og røvere i kardemommeby- forestilling med utgangspunkt i litteratur

Suttestad kunst- og kulturbarnehage ønsker å gi barna positive opplevelser av å vise seg frem på scene foran et publikum. Med bruk av litteratur, drama, musikk og forming lager barn og voksne sammen forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by», som vises for foreldrene på sommerfesten.

Bakgrunn for prosjektet

Suttestad kunst- og kulturbarnehage lar seg inspirere av Reggio Emilia-filosofien, og deres syn på at barn er aktive og kompetente. Barnehagen ønsket å gi barna positive opplevelser fra norsk barneboktradisjon, og gi barna mulighet til å uttrykke seg estetisk. De voksne ønsket å la barna stå for en forestilling med utgangspunkt i sangene fra boken ”Folk og røvere i Kardemomme by”. I tillegg fikk barna mulighet til å være med å lage et tredimensjonalt bilde av Kardemomme by med bilder av seg selv.

Suttestad barnehage, ved daglig leder Ann-Helen Sjøenden

Suttestad kunst- og kulturbarnehage gjennomførte to år før dette prosjektet en forestilling for foreldrene basert på boken ”Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen”, og med den responsen vi fikk fra foreldrene ble det besluttet at vi skulle gjennomføre en ny forestilling etter to år. Vi startet prosjektet med å la barna bli kjent med fortellingen ”Folk og røvere i Kardemomme by” ved å lese boken for de eldste barna og fortelle boken til de yngste barna på avdelingene. Underveis mens vi leste og fortalte kapitlene jobbet barna med det tredimensjonale bildet. Barna fikk erfaring med ulike materialer, for eksempel tre, papp og stoff. De fikk også erfaring med ulike formingsteknikker, slik som maling, klipping og liming.

Kardemommeby , tredimensjonalt bilde.

Samlingsstundene ble brukt til å gjennomgå boken ”Folk og røvere i Kardemomme by”, og sangene som kom ettersom man kom til dem. Samtidig jobbet barna med å forme bildet som skulle henge på den ene avdelingen.

Hver fredag har barnehagen en felles samlingsstund. I de samlingsstundene fremførte barna sangene fra boka, dette ble også en sceneframvisning som barna satte pris på. De fikk vise de andre barna i barnehagen hva de kunne, samtidig som de fikk sceneøving.

Flere av barna hadde og har kjennskap til Kardemomme by i Kristiansand, og de hadde bestemte meninger om hvordan det tredimensjonale bildet skulle se ut. De visste også hvordan trikken så ut, slik at når vi skulle lage den av en pappeske visste barna hvordan den skulle være. Barna var med på å forme, male og dekorere pappesken vi valgte å bruke til trikk. Av kulisser så hadde barnehagen allerede et maleri av ”Tobias i tårnet”. Kostymene vi brukte var klær som vi ba foreldrene ta med seg og som vi kunne bruke i forestillingen.

Barnehagen har to aktive amatørskuespillere som er medlemmer av Ungdomslaget «Henrik Wergelands minne» og den ene av dem laget et manus fra boken ”Folk og røvere i Kardemomme by”. Hun tok utgangspunkt i sangene fra boken og laget en noe forkortet utgave av fortellingen. Hun regisserte også forestillingen med god hjelp fra de andre voksne og barna i barnehagen.

Når fortellingen var kjent for barna, begynte arbeidet med å øve inn manuset og sette det sammen til et skuespill. Vi øvde i grupper flere ganger i ukene før sommerfesten. Gruppene møttes og fikk øve sammen, slik at vi fikk se hva som måtte øves mer på. Etter hvert lærte barna seg replikkene sine utenat, og alle lærte seg sangene som vi sang.

Vi valgte å ha forestillingen ute på grunn av plass og fordi sommerværet innbød til uteforestilling.

Barn på scenen framfører forestilling.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.