Gå til hovedinnhold
Flettet julekurv.

Foto: H. Hermansen

Flettet julekurv i tekstil

Flettede julekurver i papir er noe vi er godt kjent med i de skandinaviske landene. Særlig i Norge og Danmark er tradisjonen med å pynte juletreet med flettede kurver utbredt. Hvorfor ikke lage en i tekstil?

Tradisjonen med å flette julekurver strekker seg tilbake til 1800-tallet. Den eldste julekurven vi kjenner til er fra 1860-årene og er flettet av ingen ringere en den danske forfatteren og poeten H. C. Andersen (Lindseth, 2011).

Mens glitrende glasskuler tidligere var forbeholdt overklassen, var flettede kurver i papir noe vanlige folk kunne pynte treet med. I følge «julekurvekspert» Beate G. Lindseth sparte folk på pent papir gjennom hele året og flettet julekurver og annen pynt til treet, dersom de ikke hadde råd til å kjøpe glanspapir (2011).

Det finnes et vell av muligheter, og man kan flette kurver med de mest intrikate mønstre. Denne gangen gjør vi selve flettingen enkel og forsøker oss på en julekurv i tekstile materialer.

Kilde: Lindseth, B. G. (2011). Julekurver  –  tradisjon og variasjon. Kappelen Damm

Gjennomføring

Mønsteret til en flettet julekurv baserer seg på et kvadrat og to halvsirkler. I vedlagte mal er kvadratets sider 14 cm. Dermed blir sirkelens radius 7 cm. Dette gir et relativt stort hjerte, noe som er en fordel når det skal lages i tekstil. Det er enkelt å tilpasse malen til en annen størrelse ved hjelp av konstruksjon.

Malen er til et hjerte med ni ruter, noe som er relativt enkelt å flette. Kurven i rødt og hvitt ovenfor har 16 ruter og et mer organisk mønster. Tilpass mønsterets kompleksitet etter nivå og stoffkvalitet.

Slik gjør du

  1. Skriv ut malen
  2. Stryk vliselin på to ulike stoffbiter. Hver stoffbit må være dobbelt så stor som malen. Bruk et fast stoff, f.eks. filt, dongeri eller annet tett vevd stoff.
  3. Brett stoffet dobbelt, og legg malen på med den rette siden, kant i kant med stoffets brettekant.
  4. Tegn malen av på det doble stoffet, og stikk knappenåler gjennom det eller bruk binders for å holde stoffet på plass.
  5. Klipp ut stoffet og flett kurven etter anvisning fra f.eks. NRKs instruksjonsvideo.
  6. Klipp ut en hempe og sy denne fast.

Tilleggsressurser

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.