Gå til hovedinnhold

Nettsiden er under oppdatering! Gi beskjed dersom du oppdager noen feil og mangler.

Bilde med fire ruter. Mann i ulike dansebevegelser i hver rute.

Skjermbilde fra filmen Den samiske dansen. Produsert av Stinnerbom (2022), på oppdrag fra KKS.

Den samiske dansen

Visste du at det finnes samisk dans? Ola Stinnerbom, samisk artist, scenekunstner og danser, har forsket og lett etter den forsvunne samiske dansen i over 30 år. Vi på senteret er glade for å kunne informere om at vi har opprettet et samarbeid med Stinnerbom og er i prosess med å få laget et undervisningsopplegg om den samiske dansen.

Stinnerbom har blitt fortalt av forskere, spesialister og andre samer at det ikke finnes noen samisk dans. I et intervju har han uttalt:

«Om samene er det eneste folket i verden som ikke danser – hva er det da galt med samene i så fall?»

(Skábma, SVT, 21.desember 2022)

Likevel har han funnet bevis på at det finnes en samisk dansetradisjon!

Samisk dans er en eldgammel dans som ble fremført av Noaiden, den samiske sjamanen, for å reise til andre verdener. Dansen utføres lavt mot gulvet, med lavt tyngdepunkt som et slags flytende bevegelsesmønster. Mange lurer på hvorfor dansen fremføres og danses så lavt til bakken. Det er fordi det egentlig skal danses i en røykfylt lavvo/kåte/gamme, ned under røyken. Den samiske dansen kan gjøres på mange forskjellige måter. Det kan være sakte, svevende eller hoppende og akrobatisk. Alle som har sett Stinnerbom på scenen vet hvordan de lave partiene hans, med glidende bevegelser i veldig sakte tempo, fascinerer og hvordan dette gir et svevende uttrykk, lik snøfokken over bakken en kald vinterdag.

Mens vi venter på det ferdige undervisningsopplegget håper vi at denne videosnutten vil inspirere til å utforske den samiske dansen. Du finner også mer informasjon under fanen Tilleggsressurser og Relaterte ressurser.

Ola Stinnerbom Youtube: https://www.youtube.com/@olastinnerbom/videos

Ola Stinnerbom nettside: https://olastinnerbom.se 

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.