Gå til hovedinnhold
Emner av reinhorn, samt hender som syr i skinn.

Samisk kunst og kulturfaglig fokus

Det nærmer seg samenes nasjonaldag, 6. februar, og i tiden framover vi vil publisere aktuelle artikler og undervisningsopplegg til bruk i skole og barnehage. Ressursene er laget med utgangspunkt i samisk språk og kultur, samisk musikk, duodji og daidda. Først ut er en helt ny temapakke om samisk musikk. Merk at vi har endret navn fra det vi tidligere kalte kompetansepakke til temapakke. Vi er også glade for å kunne løfte fram nye ressurser om sjøsamisk kultur og historie gjennom nettstedet arahavde.no. Denne og flere andre ressurser kommer etter hvert.

MUSIKK

 • Temapakke: Samisk musikk
  Pakken inneholder seks ulike ressurser om joik. Her får du som lærer en god innføring i hva joik er, du får lydfiler og digitale noter til enkle joiker, samt oppvarmingsøvelser og lekne undervisningsopplegg hvor du og elevene kan komponere egne joiker. Du finner også en lenkesamling med samiske musikere, både innenfor tradisjonell og fornyet samisk musikk.
 • Med nytt blikk på joik
  Med nytt blikk på joik er et tverrfaglig undervisningsopplegg for ungdomsskole basert på dokumentarfilmen «joikefeber» av Ellen A. Lundby. Hovedfokus på joik gjennom temaene samisk identitet, kultur og historie i fortid og nåtid.
 • Joik i grunnskolen
  I heftet, som også inngår i temapakken Samisk musikk, finner du praktiske eksempler på hvordan du kan jobbe med samisk joik i grunnskolen. Oppgavene tar utgangspunkt i norsk læreplan i musikk, 1.-7.trinn. Heftet er utarbeidet i samarbeid med Frode Fjellheim, professor i musikk ved Nord universitet.
 • Joik i barnehagen
  Joik i barnehagen gir deg fire praktiske eksempler på innhold og fremgangsmåte i hvordan barna kan lære joik i barnehagen. Her får du tips, lydfiler, filmer og annet digitalt materiell.

KUNST OG HÅNDVERK

 • Temapakke: Duodji/duodje/duedtie og dáidda
  I pakken vektlegges både den design- og håndverksmessige delen, gjennom ressurser knyttet til duodji/duodje/duedtie, og det rent kunstfaglige ved at ulike verk av samiske kunstnere (dáidda) undersøkes. Pakken inneholder artikler, lenkesamlinger og undervisningsopplegg. Pakken suppleres med omvendte klasseromsressurser og materialpakker etter hvert.
 • «Get off deFence»
  Anders Sunna og Linda Aslaksens murmaleri er symboltungt og appellerer til ungdom gjennom sin gatekunst-estetikk. Et flott samtidskunstverk å jobbe tverrfaglig med, både i ungdomsskolen og i videregående skole! Undervisningsopplegget er en del av temapakken ovenfor.
 • Duodji i grunnskolen
  Veiledningsheftet, som også inngår i temapakken Duodji/duodje/duedtie og dáidda,  inneholder ulike praktiske eksempler på hvordan du kan jobbe med samisk kunsthåndverk (duodji/duedtie/duodje) i grunnskolen. Oppgavene tar utgangspunkt i norsk læreplan for kunst og håndverk, 1.-7. trinn.
 • Praktisk arbeid med duodji og samisk kulturarv i skolen
  Artikkelen gir et innblikk i hvordan man kan formidle kunnskap om samisk kultur og duodji, samisk kunsthåndverk, i skolen. Teksten er skrevet av tidligere seniorrådgiver ved KKS, Cathrine Jenssen og er også publisert i tidsskriftet Form 5/18.
 • Sørsamisk duedtie – arbeid med ornamentikk og geometri i skolen
  Artikkelen Utforskning av tradisjonell sørsamisk ornamentikk (Tangenten – Tidsskrift for matematikkundervisning) beskriver et tverrfaglig undervisningsopplegg som omhandler sørsamisk ornamentikk i fagene duedtie (sørsamisk håndverk), matematikk og samisk språk.

SPRÅK OG KULTUR

 • Samisk kulturforståelse i barnehage og skole
  Heftet Samisk kulturforståelse i barnehage og skole er utviklet i samarbeid med Nasjonalt senter for samisk i opplæringa  og består av syv artikler fra forskjellige områder i Sápmi som tar utgangspunkt i den lokale kulturen.
 • Arbeid med samisk språk og kultur i barnehagen
  I dette inspirasjonsheftet har vi samlet noen forslag til hvordan man med enkle grep kan jobbe med samisk språk og kultur i barnehagen. Tipsene har også overføringsverdi til barnetrinnet.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.