Gå til hovedinnhold

Kompetansepakke: Duodji/duodje/duedtie og dáidda

KKS er i full gang med å utvikle en rekke temabaserte kompetansepakker for fagene kunst og håndverk og musikk, for å gi deg faglig påfyll i det praktiske arbeidet med nye læreplaner. Estetiske læringsprosesser, dybdelæring, tverrfaglig undervisning og tverrfaglige tema er gjennomgående i alle pakkene.

Målgruppen er først og fremst lærere i grunnskolen, men deler av pakkene vil også være relevante for videregående skole og lærerutdanningsinstitusjonene. Innholdet tar utgangspunkt i nye læreplaner for kunst og håndverk og musikk.

Duodji/duodje/duedtie og dáidda er en av flere temabaserte kompetansepakker i kunst og håndverk. I kompetansepakken vektlegges både den design og håndverksmessige delen gjennom ulike ressurser knyttet til duodji/duodje/duedtie, samt at samtidskunst av samiske kunstnere (dáidda) belyses på ulike vis. Duodji/duodje/duedtie og dáidda er svært aktuelt knyttet til de tverrfaglige temaene.

Nedenfor kan du lese om innholdet i pakken, klikk på bildene for å komme til ressursene.

Illustrasjonsbilde av reinsdyrsskaller.

Denne lenken leder til ressursen «Samisk kunst, et mangfold av praksiser».

Samisk kunst – et mangfold av praksiser

Førsteamanuensis Hanna Horsberg Hansen ved UiT, Norges arktiske universitet, gir oss et innblikk i mangfoldet av ulike uttrykk og praksiser innen samisk samtidskunst. Artikkelen er svært relevant med tanke på kompetansemål i kunst og håndverk etter 10.trinn og i faget kunst og visuelle virkemidler på KDA.

Illustrasjonsbilde av vinduer for en lenkesamling

Denne lenken leder til lenkesamlingen «Samiske samtidskunstnere».

Samiske samtidskunstnere

Lenkesamlingen viser til 12 samtidskunstnerne fra Norge, Sverige og Finland, Disse representerer et stort spenn i materialbruk, teknikker og uttrykksformer.  Lenker  og tilleggslitteratur er ment som støtte til arbeidet med de nye læreplanene, både i grunnskolen og videregående skole.

Illustrasjonsbilde med senetråd og bein.

Denne lenken leder til ressursen «Begrepet duodji/duodje/duedtie».

Begrepet duodji/duodje/duedtie

«Duodji/duodje/duedtie er håndens arbeid der tradisjoner, immateriell kulturarv, fortellinger og åndelighet kan formidles gjennom det som skapes», skriver Gry-Kristina Fors Spein. I artikkelen redegjør Fors Spein, seniorrådgiver ved Midt-Troms Museum. for ulike aspekter ved begrepet duodji/duodje/duedtie.

Illustrasjonsbilde av spraybokser i forskjellige farger.

Denne lenken leder til ressursen «Get OFF deFence»

Get OFF deFence

Murmaleriet «Get OFF deFence» appellerer til ungdom gjennom sin gatekunstestetikk og  skaper raskt engasjement og meningsutvekslinger. Undervisningsopplegget er svært godt egnet i en tverrfaglig kontekst, både for de øverste trinnene i ungdomsskolen og for elever i videregående skole.

Illustrasjonsbilde av to trekopper med utskjæringer.

Denne lenken leder til ressursen «Duodji i kunst og handverk»

Duodji i kunst og håndverk

Basert på sin egen masteravhandling redegjør Vanja Dahl Mostue for begrepet duodji. Hun argumenterer videre for betydningen av duodji i skolen og belyser ulike dilemmaer lærere kan stå overfor i formidling av samisk kunst og kultur.

Illustrasjonsbilde av hefte Duodji i grunnskolen.

Denne lenken leder til heftet «Duodji i grunnskolen».

Duodji i grunnskolen

Veiledningsheftet inneholder ulike eksempler på hvordan du kan jobbe praktisk med samisk kunsthåndverk (duodji/duedtie/duodje) i grunnskolen: tvinne sistisnor, sy fingerbøl, nøkkelring og syveske, lage nålhus av horn eller bein og lage en morsom leke mm.

Illustrasjonsbilde av hender som syr, svart bakgrunn.

Omvendt klasserom

  • Hvordan sy en guhkkar?
  • Hvordan brodere med tinntråd?

Duojár Aline Mikkelsen fra Drag i Tysfjord demonstrerer hvordan man kan bearbeide skinn til en liten pung/veske og brodere med tinntråd.

Ressursene er under utvikling og publiseres i løpet av februar.

Illustrasjonsbilde av matrialpakker.

Materialpakker

Vi formidler et begrenset antall materialpakker knyttet til de to omvendte klasseromsressursene.

Materialpakkene er ment for lærere som ønsker å prøve ut ressursene og ferdigstilles for salg i løpet av februar.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.