Kunst i natur av natur
Har du lagt merke til at hestehoven har lagt seg i en spennende formasjon langs den kjente turstien du går på? Da er det kanskje en barnehage eller en skoleklasse som har vært på ferde. Vi kan kalle det gerilja-kunst eller kunst i naturen, og det kan sannelig gi en overraskende og oppkvikkende estetisk opplevelse på ettermiddagsturen.
Mange skoler og barnehager har i disse dager vært nødt til å ta i bruk uterommet i større grad enn tidligere. Denne begrensningen kommer ikke bare med ulemper. Det kan se ut til å trigge kreativiteten hos både pedagoger og barn når det kommer til læringsfremmende aktiviteter i uterommet.
Har du lagt merke til slike fenomen på den kjente tur-stien din den siste tiden?
Å lage kunst ut av natur kan også kalles land art eller stedskunst, og kjennetegnes ved at naturen får spille en sentral rolle i kunstverket. Kunstneren bruker gjerne naturmaterialer til å forme naturen til små eller store kunstverk.
Skal du lage kunstverk i naturen er det viktig å tenke på at objektene må lages av materialer som selv destrueres og forsvinner tilbake til naturen over tid. Det er viktig at kunstverket ikke er til skade for det naturlige miljøet, og ikke etterlater seg kjemikalier eller andre unaturlige materialer.
Som bindemiddel kan hamp, hyssing i lin eller bomull og ulltråd benyttes. Det er viktig å sjekke at ullen er 100 % naturlig, da den kan være tilsatt plast slik som i superwash-ull.
Vevkunst / naturvev
Elever ved Vestmyra oppvekstsenter i Nordland har samarbeidet i kohorter og laget natur-vever i skogen.
Slik gjør du: spenn opp to greiner med tråd i naturmaterialer mellom to trær, og flett skogen sammen til et flott teppe av natur.
Natur-vev kan også lages individuelt, og slik også transportabel.
Slik gjør du: Knyt sammen pinner i ønsket størrelse og tre tråden i naturmaterialer på kryss og tvers mellom disse. Ønsker du en mer buet form kan du bruke nye skudd fra f.eks. selje (da disse ofte er seige og bøyelige, særlig på våren) Bruk så blomster og vekster som veve-materialer.
Hva med å henge opp kunstverkene i skogen og gi tilfeldige forbipasserende en overraskende og estetisk opplevelse?
Lykke til!
Sjekk gjerne ut vår ressurs om bærekraftig LandArt:
Tips til videre lesning:
Les mer om superwash-ull på Husfliden sine nettsider ved å trykke på denne lenken.