iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
Bilde med mange farger

Hjernelabyrinten, Jennie Bringaker (2022). Foto: Tove Sivertsen © Munchmuseet. Tillatelse til bruk for ENO Norge

ENO – europeisk samarbeid innen forskning og kunst- og kulturopplæring

Norge er medlem i ENO – European Observatories in the Field of Art and Cultural Education. ENO er et europeisk nettverk som legger til rette for samspill mellom forskning, praksis og forvaltning. Norge er det ferskeste medlemslandet i nettverket.

Tekst: Merete Hassel, seniorrådgiver ved KKS

ENO er et partnerskap av universitet og høgskoler (UH), offentlig forvaltning og organisasjoner innen kultur og opplæringsfeltet. Det består pr. i dag av 34 partnere fra 17 land. Et nasjonalt ENO (National Observatory) må bestå av minst en akademisk institusjon og en fra forvaltning/praksisfelt.

Målet er blant annet å

  • støtte utvikling av kunst- og kulturopplæring i tråd med UNESCO-retningslinjer for utdanning, kultur og bærekraft
  • utvikle ny forskning av høy kvalitet og relevans for praksis og gjøre forskningsresultater tilgjengelige
  • bygge broer mellom forskning og praksis inkl. å dele interessant innsikt og tilnærminger
  • igangsette felles prosjekter med respekt for UNESCOs mål

Charlotte Svendler Nielsen fra Københavns universitet i Danmark er styreleder for ENO. Les mer om målsetting, medlemsland, publikasjoner og aktiviteter på nettsiden ENO – European Observatories in the Field of Art and Cultural Education.

ENO – Norge

Norge søkte og ble godkjent som medlem av ENO på et møte i Wien i 2022 og er det nyeste medlemslandet i nettverket. I Norge består partnerskapet av 4 institusjoner:

  • Institutt for lærerutdanning ved NTNU ved professor Tone Pernille Østern
  • Fakultetet for kunstfag ved Universitetet i Agder (UiA) ved professor Lisbet Skregelid,
  • Kulturtanken ved seniorrådgiver Charlotte Blanche Myrvold og avdelingsdirektør Ståle Stenslie
  • Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen ved førsteamanuensis og senterleder Ann Karin Orset og seniorrådgiver Merete Hassel
Kardinal Kønigs Haus ENO Wien 2022 Foto KKS
Norsk delegasjon i Wien 2022. Foto KKS

«ENO gir tilgang til kunnskap om kunst- og kulturopplæring i andre europeiske land og relevant forskning på feltet. Dette gir et viktig utgangspunkt for å ivareta vårt mandat om å styrke arbeidet med kunst og kultur i hele opplæringsløpet og i lærerutdanningene», sier Ann Karin Orset fra Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen (KKS)

ENO – Norge vil bidra til å bygge arenaer for utveksling av forskningsresultater og innovativ praksis. I 2021 kom UNESCOs Framework for Arts and Cultural Education. ENO Norge vil undersøke hva det nye rammeverket betyr og forplikter oss på i norsk sammenheng.

ENO gir tilgang til kunnskap om kunst- og kulturopplæring i andre europeiske land og relevant forskning på feltet. Dette gir et viktig utgangspunkt for å ivareta vårt mandat om å styrke arbeidet med kunst og kultur i hele opplæringsløpet og i lærerutdanningene.

Ann Karin Orset fra Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen (KKS)

Charlotte Blanche Myrvold ved Kulturtanken er kontaktperson for ENO Norge. Les mer på nettsiden for ENO-Norge hos Kulturtanken.

14.-15. mai 2024 har ENO et arbeidsmøte i Tyskland. Tone Pernille Østern fra NTNU og Charlotte Blanche Myrvold fra Kulturtanken deltar fra Norge.

Les mer om ENO-samarbeidet i Norge på felles nettside hos Kulturtanken.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.