Gå til hovedinnhold

Nettsiden er under oppdatering! Gi beskjed dersom du oppdager noen feil og mangler.

Barnehageprisen 2021- vinnerne er kåret!

Juryen for Den nasjonale barnehageprisen for kunst og kultur har nå kåret tre verdige vinnere som mottar årets pris!

Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen har delt ut Den nasjonale barnehageprisen for kunst og kultur siden 2008 og senteret ønsker gjennom prisen å løfte frem bruken av kunstfag og estetiske læringsprosesser i barnehagene til inspirasjon og læring for sektoren som helhet. Prisen deles ut som en honnør til de barnehagene som jobber spesielt godt med dette fagområdet.

Fristen for å søke gikk ut 26.08.21. Juryen har gjennomgått og vurdert søknadene, og i fellesskap kommet frem til tre verdige vinnere.

  • Englia barnehage, med prosjektet «Så mange menneska som finnes i verden, men ingen e helt lik» . Et prosjekt om mennesker, kunst og barns kroppslige og estetiske læreprosesser.

Nå ble jeg kjempeglad, rørt og utrolig stolt! Med utgangspunkt i temaet natur utviklet prosjektet seg stadig ut fra barnas utforsking og undring.

Lisa Bolin Lien, pedagogisk leder, Englia barnehage
  • Barnehagen hundre, med prosjektet «Gjensidig påvirkning» Møtene mellom 2 åringene og naturleira. Et av målene med prosjektet var å la barna bli godt kjent med naturleire som materiale og som dermed blir en støtte for barnet i sin måte å uttrykke seg på – i sin måte å samhandle med verden på.

Er det sant? Nå ble jeg helt stum! Det har vært et utrolig spennende prosjekt der vi gikk «all in» og utforsket naturleire som vi ikke har jobbet med tidligere.

Monica Lillegaard, Pedagogisk leder Barnehagen hundre
  • Bortigard barnehage, med prosjektet «Mellom, Sammen». Målet for prosjektet var at barna skulle utvikle sin toleranse for hverandre gjennom arbeid med kunst. I tillegg ønsket de at kunstprosjektet skulle bidra til å skape samhold og felles opplevelser for de ulike kohortene i barnehagen ved hjelp av film, foto og utstillinger.

For en utrolig gledelig beskjed å få på en mandag! Vi er allerede i prosess med utviklingen av nye kunstprosjekt, så dette er noe vi jobber med kontinuerlig i barnehagen.

Ingrid Skarprud, Kunstnerisk leder, Bortigard barnehage

Prisvinnerne har blitt valgt ut av en jury sammensatt av fagfolk fra ulike deler av barnehagefeltet. Årets jury har bestått av:

  • Inger Margrethe Stoveland leder for Fluks – Senter for ung kunst og kultur ved Universitetet i Agder.
  • Anne Helga Henning, som har jobbet som atelierista på Svartlamon kunst og kulturbarnehage i Trondheim fra 2007 til 2017. Hun jobber nå som universitetslektor i tegning ved fakultet for arkitektur og design på NTNU og er utøvende billedkunstner.
  • Kathrine Pedersen, rådgiver ved Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen (KKS).

Årets vinnere viser i sine søknader høy grad av faglighet og refleksjon rundt prosess og gjennomføring. Barnas stemmer kommer tydelig fram og juryen ser  prosjekter som ivaretar barns medvirkning og mulighet for progresjon i arbeidet. Søknadene viser et personale som åpner opp og tilrettelegger det fysiske miljøet, tilgjengeliggjør varierte materialer som lar barna skape sine egne prosjekt og sine egne uttrykk. Gjennom dokumentasjonen ser juryen hvordan barnehagene har fordypet seg over tid og jobbet systematisk med prosjektene sine.

Presentasjon av prosjektene og utdyping av juryens begrunnelse publiseres på kunstkultursenteret.no i løpet av høsten.

Vinnerne mottar en skulptur av Harald Bodøgaard som er spesielt utformet for Den nasjonale barnehageprisen for kunst og kultur. I tillegg vinner barnehagen 10 000 kr, som skal være øremerket videre arbeid med kunst- og kulturfaglig arbeid i barnehagen.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.