Gå til hovedinnhold
Små bilder på hvit vegg.

Søkertall til praktiske og kreative utdanningsprogram, høst 2020

Nå er søkertallene for videregående opplæring klare, og ifølge Udir statistikk er det omtrent 500 flere søkere til yrkesfaglige Vg1-tilbud, sammenlignet med de studieforberedende programmene. «Det finnes veldig mange spennende veier i videregående, og jeg er spesielt glad for at så mange unge velger yrkesfag. Elevene har lyst til å arbeide i praktiske, kreative yrker hvor de får brukt både hodet og hender», sier vår nyinnsatte kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby i en pressemelding.

Yrkesfaglige utdanningsprogram

Det er gjennomført store strukturendringer i de yrkesfaglige utdanningsprogrammene. Det som tidligere var Vg1 design og håndverk (DH) er fra høsten 2020 splittet i to ulike utdanningsprogram: Vg1 frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign (FBIE) og Vg1 håndverk, design og produktutvikling (HDP). Kunnskaps og integreringsministeren er glad for at elevene har lyst til å arbeide i praktiske, kreative yrker, men tallenes tale er klare. Søkertallet for disse to nye yrkesfaglige utdanningsprogrammene viser en nedgang på totalt 16 prosent, dersom man sammenligner med søkertall på Vg1 design og håndverk i 2019. Vi er særlig bekymret over rekrutteringen til tradisjonelle håndverksfag. Bare 320 elever har søkt Vg1 håndverk, design og produktutvikling.

Studieforberedende utdanningsprogram

Da er det ekstra gledelig  at kunst, design og arkitektur (KDA) er det utdanningsprogrammet med størst økning i søkertall, med 12 prosent flere søkere på Vg1 sammenliknet med fjoråret. Til tross for både trusler om og faktiske nedlegginger av KDA-tilbud over hele landet, ønsker altså 155 flere elever å starte på dette utdanningsprogrammet til høsten. I løpet av inneværende skoleår har et bredt fagmiljø satt fokus på fylkespolitikernes nedleggingsiver og argumentert for betydningen av å styrke et utdanningsprogram som ivaretar og fremmer bl.a. samarbeidsevne, kreativitet og utforskertrang. Denne innsatsen har bidratt til å synliggjøre utdanningsprogrammets kvaliteter i framtidens skole!

Vi gleder oss allerede til skolestart 2020 og til å følge med hva som skjer når lærere og elever begynner å arbeide etter de nye læreplanene. Vi heier på de praktiske og kreative utdanningsprogrammene!

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.