Gå til hovedinnhold

Bilde av: Tim Marshall fra Unsplash

FNs internasjonale dag for tegnspråk

Bli med og marker FNs internasjonale dag for tegnspråk den 23. september! Anita Karlsen og Helge Strøm ved Dalgård skole og ressurssenter har delt en tegnsatt video av sangen Anti-Jantelov med oss. Hva med å markere dagen ved å lære elevene sangen og presentere den for resten av barnehagen eller skolen?

Den 23. september er den internasjonale dagen for tegnspråk. Dagen markeres for å øke bevisstheten rundt tegnspråk og vise hvilken betydning tegnspråk har for at døve og tunghørte skal få realisert sine menneskerettigheter. Datoen er valgt da dette er dagen Verdensforbundet for døve ble opprettet i 1951.

Tegnsang

Begrepet tegnsang stammer fra et inkluderingsprosjekt, utviklet ved flere skoler i Trondheim, der det gikk barn med hørselstap. Tegnene som anvendes i tegnsang er hentet fra norsk tegnspråk. Visjonen var å videreformidle betydningen av tegnsang for å etablere en inkluderende kultur. Gjennom prosjektet er det nå etablert flere tegnsangkor på ulike skoler i Trondheim. I korene er målsettingen å etablere en vennskapsarena mellom barn med hørselstap og hørende barn. I dag er det korforbundet Ung i Kor som sertifiserer tegnsangdirigenter.

Anita Karlsen, som selv er sertifisert tegnsangdirigent, sier at alle kan ta i bruk tegnsang. Det er opp til deg selv hvor avansert du vil gjøre det. Under har hun noen tips til hvordan lærere kan bruke tegnspråk i sangen:

  • Du kan tegnsette hele sangen.
  • …eller kun refrenget.
  • Du kan tegnsette enkeltord.
  • Finn meningsbærende ord slik at døve kan skape mening i teksten.
  • I tegnbanken på minetegn.no kan du selv søke opp ordene i den aktuelle sangen og se tegnene i bevegelse.

Klikk på lenken eller bildet for å komme til sangen

Tegnsang = inkludering!

 

 

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.