Gå til hovedinnhold
Logo Bodø som europeisk kulturhovedstad 2024

ARCTICulation er tittelen på Bodø søknad om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024.

Bodø – Europeisk kulturhovedstad i 2024

Vi gratulerer Bodø som i dag ble valgt til Europeisk kulturhovedstad i 2024! EUs jury sier Bodø leverte en solid søknad, og etter jubelen i Bodø sentrum i dag å dømme er det til stor glede for innbyggerne i byen og fylket.

Kunst- og kultursenteret har bidratt med innspill og dokumentasjon underveis i prosessen, på behov, tiltak, aktive nettverk og samarbeid nasjonalt og internasjonalt.

– Vi håper at arbeidet med Bodø som Europeisk kulturhovedstad 2024 vil føre til et løft i kunst- og kultursatsingen i skole og barnehage ikke bare i Bodø, men i hele Nord-Norge, sier konstituert leder ved Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen, Merete Hassel. Vi håper også at erfaringene fra prosjektet Bodøpiloten blir videreført.

Bodøpiloten var et samarbeidsprosjekt mellom Bodø kommune, Nordland fylkeskommune, Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen og Nord universitet. Utgangspunktet var et ønske om å styrke kvaliteten på opplæringen i kunst- og kulturfagene i skolene og barnehagene. Partene ville sammen bidra til å utvikle utvikle modeller for samhandling i og mellom barnehage og skole og kunst- og kulturinstitusjoner i nærmiljøet, ved bruk av tilgjengelig kompetanse i kommunen. Målet var at man sammen ville øke barn og unges motivasjon og interesse for læring, ved å stimulere kreativitet og bruk av estetiske læringsprosesser i opplæringen i barnehager og skolene. Intensjonen var at modellen skulle ha nasjonal overføringsverdi.

Bodø by

Bodø. Foto: Ernst Furuhatt_www.nordnorge.com

Bodø kommune har, sammen med Nordland fylkeskommune, jobbet for å bli europeisk kulturhovedstad siden 2015. I 2017 ble Bodø godkjent som søkerby, og i fjor høst ble Bodø en av tre prekvalifiserte søkerbyer utenfor EU til Europeisk kulturhovedstad 2024. De to andre byene var Banja Luka og Mostar i Bosnia-Hercegovina. Søknaden ble sendt i august 2019, og i går møtte en delegasjon fra Bodø juryen i Brussel.

I dag ble det altså kunngjort at Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024, sammen med Tartu i Estland og en by i Østerrike som skal avgjøres i november.

EU har siden 1984 utnevnt europeiske kulturhovedsteder. De europeiske kulturhovedstedene regnes som EUs mest vellykkede kulturtiltak, ifølge NRK Nordland.

ARCTICulation er tittelen på Bodøs søknad om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024. Tittelen spiller på ordene arctic, art, cultur og communication.

Les Bodøs søknad her.

ARCTICulation

Fra kaldkrigsmål
til europeisk kulturelt knutepunkt.
Vi artikulerer et arktisk perspektiv
på i dag og i morgen
gjennom grenseløs kultur.
Med respekt for våre historier,
landet og havet,
sikter vi mot nye horisonter.

Fra bodo2024.no

 

 

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.