iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
Barn i åpent landskap utkledd som underjordiske.

Skjermdumper fra nettstedet arahavde.no satt sammen av KKS.

På sporet av árahávdi

I denne ressursen presenterer vi nettstedet arahavde.no  –  et nettsted om sjøsamisk kulturhistorie i Hammerfest kommune. I motsetning til reindriftssamenes nomadiske levesett, er sjøsamene fastboende samer langs kysten og ved fjordene. Sjøsamene har tradisjonelt hatt fiske og husdyrhold som næringsvei.

Tekst: Hilde Hermansen, seniorrådgiver, KKS

Arahavde.no gir oss et innblikk i mangfoldet og variasjonen i den samiske kulturen og innbyr til tverrfaglig samarbeid mellom fag. Kunst og håndverk, musikk, norsk, KRLE og naturfag har alle kjerneelementer og kompetansemål som peker direkte mot arbeid med samisk tematikk.

Det gamle sjøsamiske ordet árahávdi (nordsamisk), betyr et gjemmested for en skjult skatt. Ifølge et gammelt sjøsamisk sagn het seg at samene la verdisaker i en kobberkjele, som så ble gravd ned. Gjemmestedet for kobberkjelen kaltes en árahávdi. Dette forteller Anders Larsen om i boka «Sjøsamenes historie».

Historien om árahávdi ble til inspirasjon for Marit Johansen, Ragna Misvær Grønstad og Elisabeth Misvær i arbeidet med nettstedet arahavde.no. Det visuelle utgangspunktet er Misvær Grønstads interaktive kunstkart, der vi kan vi kikke ned i fiktive kobberkjeler og finne historiske «skatter». I en árahávdi kan man, i følge Misvær, finne ei god historie, en hendelse eller et sagn, verdisaker, gamle redskaper, eller kanskje en sjøsamisk joik eller en sang.

Her finner du andre kunstnere med tilknytning til prosjektet og/eller området.

Hør Elisabeth Misværs presentasjon av arahavde.no og hennes tanker om pedagogisk bruk av innholdet.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.