iframe{width:100%;}table a {display: inline-block;} Gå til hovedinnhold
To personer på en scene med baklys, bildet er delt opp og viser forskjellige farger

Foto: Takahiro Sakamoto @takahiro

Lysproduksjon – Del 1 av 4

Målsettingen med dette kurset er å øke forståelsen for scenelys som virkemiddel for scenografi, koreografi og regi, samt å underbygge forestillingens innhold med hensyn til ulike stemninger og virkemidler. I dette undervisningsopplegget for produksjon av varer og tjenester kan lærere og elever hente konkrete planer, inspirasjon eller nyttige tips til elevbedrift innen lysproduksjon.

Tekst: Johnny Skarstein & Stig Rune Holien

Del 1: Hva er lys? Hva er farge?

Hva er lys?

Lys er en form for elektromagnetisk stråling. Det har både bølgeegenskaper og partikkelegenskaper. Lys består av fotoner. Synlig lys er visse bølgelengder av elektromagnetisk stråling som forårsaker synsinntrykk i det menneskelige øye. Vi snakker også om ultrafiolett lys (UV stråling) og infrarødt lys (IR stråling), men disse «fargene» ligger utenfor det synlige spektrum for mennesket, og kan ikke oppfattes av det menneskelige øyet.

I scenesammenheng konsentrerer vi oss om det synlige spekteret av lys.

Stor konsertscene med konfetti og masse lys, tatt fra punlikumsperspektiv.
Foto: Aditya Chinchure @Aditya Chinchure

Hva er farge?

Farge er en opplevelse som (hos mennesker) stammer fra de tre forskjellige typene tapper som finnes i øyet. Persepsjonen av farge influeres både av observatørens historie og av korttidseffekter, som f.eks. farger i nærheten. Ordet farge benyttes også for å beskrive egenskaper til objekter eller lyskilder som kan skilles vha. responsen til de tre typene tapper i øyet.

Fargespekteret er et ord som beskriver alle synlige former for monokromatisk lys, det vil si lys med én bestemt bølgelengde. Regnbuen inneholder alle fargene i fargespekteret. Grunnfargene tilhører fargespekteret, men noen farger og nyanser består av flere enn en bølgelengde og finnes derfor ikke i fargespekteret (og dermed ikke i regnbuen). Eksempler er farger som hvit, rosa, brun og grå. (http://no.wikipedia.org/wiki/Fargespekteret)

Enhver lyskilde som brukes i lyskastere vil ha en gitt fargetemperatur. Denne måles i kelvingrader, og er normalt mellom 2700 og 6000’ kelvin. Lavere temperatur gir ”varmt/orange” lysfarger, mens høyere temperatur gir kaldt/blått lys. Hvis man holder et fargefilter foran en lyskilde vil  temperaturen på lyset som kommer gjennom endre seg etter filterets art  Hvis man for eksempel har et gult filter foran en lyskaster som lyser mot en rød vegg, vil veggen fremstå som brun.

Bildet nedenfor viser additiv fargeblanding fra tre ulikt fargede lyskilder som delvis overlapper hverandre og gir da flere farger i summen av disse. Med å justere de individuelle nivåene mellom disse oppnås flere fargekombinasjoner.

Tre scenelys som lyser mot samme flate, fargene variere ut fra hvilke lys som settes sammen.
Foto: Erlend Bjørtvedt

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.