Gå til hovedinnhold
Gutt holder et tomt vepsebol.

A taste of honey – Et kunstnerisk prosjekt med utgangspunkt i barnas interesse for veps og bier.

En dag fant vi et (heldigvis tomt) vepsebol. Er det her de plagsomme vepsene bor? Barnas naturlige nysgjerrighet ble vekket av vepsebolet og personalet ville hjelpe barna til å lære om veps og bier gjennom et allsidig prosjekt som lot barna bruke hele kroppen for å utforske noe som interesserte dem. Barna styrte prosjektet selv og fikk bruke dans, skulptur og nærmiljøet sitt for å uttrykke ideene og inntrykkene de fikk. Personalet stilte med støtte, inspirasjon i form av skjønnlitteratur, faktabøker og en vilje til å lære sammen med barna.

Bakgrunn for prosjektet
En dag fant vi et (heldigvis tomt) vepsebol. Er det her de plagsomme vepsene bor? Barna vet at vepsene gjerne vil spise frukten, yoghurten eller skivene deres, men kan de noe annet om dem? Veps kan stikke, de er gule og svarte, de liker blomster – eller er det bier som gjør det? Barnas naturlige nysgjerrighet ble vekket av vepsebolet og vi voksne ville hjelpe barna til å lære om veps og bier gjennom et allsidig prosjekt som lar barna bruke hele kroppen for å utforske noe som interesser dem.

Prosjektet begynte med å vise fram vepsebolet. Barna fikk holde det og finne ut at det var laget av noe som var veldig likt papir. Inni bolet var det mange sekskanter hvor ”vepseunger” kunne vokse opp. Vi så på en død veps, telte bein, så på brodden og fargene på kroppen. Etterpå så vi nærmere på bier. Vi fant ut at de hentet nektar fra blomster for å lage honning til ungene. Vi så på et bilde som viste oss at bier har munn, mage og hjerte, akkurat som mennesker! Etter litt vitenskap trengte vi en god, gammel venn for å føre prosjektet videre.

Gjennomføring

Ole Brumm
En av de første ting som barna forbinder med bier er honning, og det er en kar som har en sterk forbindelse med honning – Ole Brumm! Den aller første historien om Ole Brumm heter ”Ole Brumm og noen bier”. Den handler om Ole Brumm som vil lure noen bier til å tro at han er en svart regnsky med å rulle i søla og henge fra en blå ballong. Historien er morsom og preget av mye ”summing”! Etter historien lurte ungene på om det var et bietre på Hundvåg. Vi gikk på tur for å se om vi kunne finne et, men uten lykke. Derfor bestemte vi å lage vårt eget bietre!

Land Art
Land art er et fenomen hvor kunstneren lager kunst ute i naturen, med naturen. Ideen er at kunsten forsvinner på en naturlig vis. Den står en stund og etter hvert skal den gå tilbake til naturen. Vi hadde lyst at vårt ”Bietre” skulle gå tilbake til naturen igjen etter at vi hadde dratt tilbake til barnehagen. En dag lagde vi lapskaus og noen så at en gulrot lignet litt på en biekropp. Ut fra denne kom vi på en måte å lage en ”naturlig” bie. Kroppen var en gulrot, vi brukte pinne som bein og bioposer som vinger. Men hvordan kunne vi lage striper på biene uten å bruke maling som forurenser? Svaret kom neste dag ved frokosten. Vi har en engelsk jente på avdeling som elsker et engelsk pålegg som heter ”Marmite”. Den er svart og tykk og perfekt for å lage svarte striper (NB! Marmite har en sterk lukt og drypper etter en stund)! Vi gikk på tur for å lage vårt bietre. Alle ungene lagte en bie på tur, vi spiste god mat, lekte mye og hang biene fra treet. For folk utenfor barnehagen så det nok ut som noen hadde hengt noen gulrøtter fra et tre, men alle store og små var veldig godt fornøyd med treet vårt!

Gutt smører honning på gulrot.

Blomster
Noen hadde blitt litt opptatt av at bier fikk maten sin fra blomster. Derfor gikk prosjektet på blomster også. Barna begynte å tegne både blomster og bier. Vi lagte bier med melkekartonger og blomster som de kunne suge nektar fra. Det var gøy, men kan vi ikke kle oss ut?! Ja, det kan vi !

T-skjorter
Vi skaffet oss noen T-skjorter og begynte å lage biedrakter (og en blomsterdrakt). De brukte vi på tur til byen, i lek i barnehagen og i biehinderløype. Her lagte vi en hinderløype inne på fellesrommet, men barna som deltok måtte ta på seg en biedrakt og når de kom fram til målet fikk de en blomst for å ta nektar fra som premie!

Barn med tskjorter som de har malt selv.

Sang og dans
Inspirert av T-skjortene begynte ungene med en biedans og gode gamle sanger fikk en ny bievri. ”Bzzz, bzzz, bzzz jeg heter per; bzzz, bzzz, bzzz hva heter du?”. På avdelingen bruker vi ”Bjørnejakt” historien ganske mye, men i flere uker måtte vi gå på vepsejakt istedenfor!

Et uendelig prosjekt?
Ungene fant stadige nye måter å utvide prosjektet og mange var inspirerte i å gå inn på blomster med den samme dybde som vi gjorde med veps og bier. Vi planlegger å bygge vårt eget vepsebol med ballonger og papirmâché. Hvis barna har interesse kan vi se hvordan mennesker lager papir og vi kan lage eget papir med melkekartonger. Prosjektet kan utvides til å ta inn andre insekter og planter. Vihar muligheten å se hvordan mennesker bruker bier for å lage honning og den viktige rollen bier og veps spiller i å pollinere planter. Mulighetene er nesten uendelige!

Barn lager et bilde av en bie.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.