Gå til hovedinnhold

Nettsiden er under oppdatering! Gi beskjed dersom du oppdager noen feil og mangler.

Trenger du inspirasjon til høstens undervisning?

Da korona stengte alle norske skolebygg, 12.mars 2020, synliggjorde det et tydelig behov i skole-Norge. Lærerne trengte raskt undervisningsopplegg som kunne utføres via nett! Slik ble delingsplattformen Addito til, og her kan du finne alt fra oppgavetekster, vurderingsskjema, undervisningsopplegg og mye mer, helt gratis. Alt laget av lærere, og for lærere.

“Vi ønsker et sted hvor vi kan dele vår kompetanse – samt finne inspirasjon hos hverandre”, sier Ida Dahl. Hun er en av initiativtakerne til en ny delingsplattform basert på opplegg som ble delt under koronakrisen. Antallet lærere som raskt registrerte seg i dedikerte delingsgrupper i sosiale medier var en tydelig indikasjon på at behovet for støtte, ideer og inspirasjon var sårt trengt. Sosiale medier egner seg imidlertid ikke like godt til å finne tilbake til delt materiale, spesielt med tanke på brukervennlig søk, og krav til personvern. Delingsplattformen som Ida med flere har opprettet skal nå sikre at alle utdanningsopplegg som deles i disse gruppene bevares og tilgjengeliggjøres på en god måte.

Bilde av initiativtaker, Ida Dahl
Ida er av initiativtakerne til delingsplattformen Addito.no som skal bidra til å bevare undervisningsmateriell som deles av lærere i sosiale medier på en god måte.

Av lærere og for lærere i alle fag!

“Norge har fantastisk mange dyktige lærere, som lager spennende og ikke minst faglig relevant utdanningsmateriale og –opplegg», sier Ida. Siden skal derfor være tilgjengelig for alle som ønsker å dele eller hente inspirasjon fra disse. Alle er velkomne til å delta på dugnaden, så vel nyutdannede som erfarne lærere. Alle fag i grunnskolen er representert, og kobling til læreplanen er tydelig. På nettsiden finnes også en god del materiale til videregående opplæring. “En bonus er at siden kan være med på å løfte frem alle de lærerstjernene vi har i norsk utdanningssektor”, legger Ida til.

Delingssiden administreres av en gruppe lærere og pedagoger, som brenner for å skape gode læringsopplevelser for elever. Gruppen har flere tiårs erfaring innen læreryrket, både i grunnskolen og videregående skole.  Ida og hennes gjeng med engasjerte lærere ønsker derfor å bistå lærerne i å skape den skolen elevene trenger for å «mestre livene sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet» (Opplæringsloven, 1998, § 1-1). Gjennom delte opplegg ønsker de å effektivisere lærerens planlegging, noe de mener igjen kan gir læreren mer tid til den enkelte elev. Tjenesten ønsker videre å fremme gode læringsopplegg som tilrettelegger for dybdelæring og er forankret i Læreplanverket Kunnskapsløftet 2020. Fokus rettes mot hvilke kompetanser elevene skal utvikle, og hvordan læreren tilrettelegger for dette gjennom ulike aktiviteter. Plattformen ønsker også å ha opplegg som fremmer en elevsentrert praksis hvor elevene får medvirke i sine læringsprosesser. I tillegg til at lærere selv kan legge ut opplegg har også gruppen kontaktet flere av de Nasjonale sentrene for å høre om de også vil legge ut opplegg. Både KKS, Skrivesenteret og matematikksenteret har allerede bistått med opplegg til plattformen.

Skjermdump fra Addito.no

Delingsplattformen er klar, og du kan finne den ved å trykke på denne lenken. I tillegg til å hente inspirasjon selv, kan du også dele opplegg. Selv om plattformen har en redaksjon som går igjennom oppleggene som legges ut er det viktig å presisere at oppleggene vil ha behov for individuell tilpassing.

Kanskje finner du inspirasjon til planleggingen av det kommende skoleåret her. Lykke til med skolestart!

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer her.