facebook

KYKELIKY 2017

Kykeliky 2017 gikk av stabelen 4.-5. april på Hell. To innholdsrike dager med konserter, foredrag og verksteder. «Jeg har aldri vært på en konferansen som er sånn her!», var det en av deltakerne som sa. Flere vi snakket med hadde vært med på konferansen i flere år, og vil fortsette å komme tilbake år etter år. Her er en kort oppsummering av årets Kykeliky.

Allerede før konferansen startet fikk noen av deltakerne en forsmak på konferansen. Vi så Riksteaterets forestilling «Bukkene bruse på badeland», og fikk høre om Cirka teaters arbeid med forestillingen i etterkant ved Monica Stendahl Rokne.

Tirsdag 4. april startet konferansen med åpningstale ved kultursjef Jarle Førde og en potpurri av en forestilling ved Skatval barnehage, eldre, babyer og mødre i felles sang og Ebba på sju år som sang «Lille menneske».

Neste post på programmet var den prisbelønte billedbokforfatteren og illustratøren Gry Moursund. Hun delta historier om å tegne som barn og som voksne, og viste noe av sitt arbeid med blant annet «Bukkene bruse på badeland».

Etter lunsj kom vi tilbake til en mørklagt konferansesal med oppklistret tape som alle kunne prøve å spille på. Dette var ved Eirik Raude og Nina Biong som har barnehagekonserten «Herfra til nå», som vi fikk en smakebit av. Visste du at ved å klistre plastkrus fast til tapen forsterkes lysen nå du drar fingrene over den stramt oppspente tapen? Under samtalen på scenekanten fortalte Nina og Eirik hvordan de har jobbet seg frem til denne produksjonen gjennom utforskning. Forestillingen er basert på improvisasjon med lyd og bevegelse, der barna er aktive medskapere. De har valgt å gjennomføre produksjonen med 2-4 åringene. Under utprøving opplevde at de eldste barna stilte mange kritiske spørsmål til hvorfor man gjør det ene eller det andre, mens de yngre barna undret seg og deltok i det som skjedde.

Da samtalen var over forsvant alle konferansedeltakerne til ulike verksteder; med tegning av troll, musikkimprovisasjon, bevegelse, animasjon, kreativt gjenbruk og sirkus. Her fikk deltakerne aktivt delta og prøve ut teknikker og uttrykk.

I Trondheim er det et godt kunst- og kulturtilbud for de yngste, og vi hadde invitert JubaJuba, Rockheim og Trondheim kunstmuseum til å fortelle om sine tilbud.

I år forsøkte vi oss på en samtale inspirert av Skavland. Her var Ragnhild Bøhle programleder. Hun intervjuet Brit Vie fra Frøya kulturskole, Tove Holm fra Rabben barnehage, Wenche Søraunet fra Skatval barnehage, Guri Krogh Dodig fra Den kulturelle barnehagesekken i Trondheim og Mette Stene Ertsgaard fra barnehagesekken på Stjørdal. Dagen ble avsluttet med festmiddag og konsert med Blåstrå

Andre dag av konferansen startet med et spennende foredrag om sirkus i barnehagen. Lea Moxnæss presenterte sin masterstudie med toddlerne i barnehagen og deres møte med en sirkunstner. Lise Hovik DMMH presenterte noen perspektiver rundt sitt forskningsprosjekt om interaktive dramaturgier for de yngste. Hun utrykket også bekymring for hva som skjer med den profesjonelle kunsten og de yngste barna nå som Kulturtanken ikke har denne aldersgruppen i sitt mandat, og at Kulturrådet har avsluttet Kunstløftet. Dette vakte stort engasjement i salen da alle er enige om at også de yngste barna har rett på kunst- og kulturopplevelser.

Videre var det presentasjon av prosjektet ForUndringspakken ved Ragnhild Bøhle fra Kulturtanken og Nina Tufte fra Bydel Gamle Oslo. Forskningsrapporten fra dette prosjektet kan du lese mer om her.

Blåstrå gjennomførte sin barnehagekonsert med barn som var ivrige deltakere i samtalen om musikken og instrumentene. Noen av barna ble veldig opptatt av en historie og sang om tyggis, så dette ble gjennomgangstema i konserten.

Siste del av konferansen gikk til prosjekter gjennomført i barnehagen. Lisbeth Risvold presenterte Fosslia barnehages arbeid med prosjektet «Mennesket» som vant barnehageprisen i 2015. Barna i barnehagen hadde utforsket hvordan kroppen fungerer og uttrykket dette gjennom ulike materialer. Jørgen Moe fra DMMH kunne fortelle om noen av sin e utsmykkingsprosjekter i barnehager. Han presiserte barnehagepersonalets kompetanse som en viktig del av arbeidet med utsmykninger for at det endelige resultatet skulle bli noe barna kunne bruke og få oppleve. Mari Moe Krysinske og Åsta Spjøtvoll la frem sine erfaringer fra prosjektet Kunstner i barnehage, som var både utfordrende og lærerikt. Å komme inn som kunstner uten erfaring fra arbeid med barn, for så å lede et kunstprosjekt i barnehagen viste seg å bli litt av en utfordring! Prosjektet kan du lese mer om her.

Konferansens aller siste foredrag var ved Ulla Voss Gjesing. Hun fortalte om sitt prosjekt Europeiske kulturbørn, som blant annet samarbeider med barnehager i Bergen. Les mer om prosjektet på deres hjemmesider. Der finnes blant annet inspirasjonsmateriale og ideer til nye prosjekter.

 

Her finner du presentasjonene til foredragsholderne:

http://kulturskoleradet.no/vi-tilbyr/arrangement/kykeliky

Lenke til Nyhetsarkiv