facebook
Foto: Lars Opstad
Foto: Lars Opstad

KYKELIKY!

21. og 22. april arrangerte Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen Kykeliky; en konferanse om kunst, kultur og kreativitet for de yngste. Konferansen ble arrangert i samarbeid med Rikskonsertene, Norsk Kulturskoleråd og Høgskolen i Oslo og Akershus. Her er et kort sammendrag av konferansen.

Alle foto: Lars Opstad

Tirsdag 21. april startet konferansen med et hanegal, her er en video av åpningen:


Filmet av Rachael Brand, Rikskonsertene

Minisanselåven var fraktet fra Vestfossen til Oslo for at alle deltakerne på konferansen skulle få mulighet til å oppleve utstillingen på innsiden av låven. Jøran Tone Gjerde presenterte låven, den er i dag innredet av kunstnerne Betina Birkjær og Luise Midtgaard og utstillingen bærer navnet «Roteloftet». 

Neste post på programmet var barnehagekonserten «Bamsen Brom» av Bente Hemsing og Stein Villa. Barnehagebarn var med som publikum på konserten, og folkemusikken fenget både små og store. Åpningstalen ble Hold av Erling Barlindhaug fra KS (tidligere Kommunenes sentralforbund) og Taro Vestøl Cooper holdt en åpningsrap.

Det var mange som fikk seg en god latter da Lars Vik, også kjent som Fritjof Fomlesen, hold foredraget «Kunsten å falle».

Kunsten å falle, Lars Vik
«Kunsten å falle» med Lars Vik.

Etter lunsj var det «Syngende foredrag om sangrepertoar i barnehagen». Siri Haukenes og Liv Anna Hagen fra HiOA presenterte funn fra sitt forskningsprosjekt, der de har sett nærmere på hvilke sanger som blir brukt i barnehagene. De hadde sammenfattet sine funn i en topp 40-liste, som viste liten sjangerbredde og få variasjoner i taktart. Oppfordring var derfor at barnehageansatte skal tenke igjennom hvilke sanger som blir brukt, og at man skal sette musikalske mål og krav til sangene man velger ut. Gi barna et mangfold av musikalske uttrykk og inntrykk, og tilby en sjangerbredde!

Videre ble de tohundre deltakerne delt inn i mindre grupper som fikk jobbe praktisk i verksteder, her er en smakebit fra noen av verkstedene:

Sløyd og musikk
«Sløyd og musikk» ved John Halvor Bjørseth.

Ostinataworkshop
«Ostinatworkshop» ved Liv Anna Hagen, Siri Haukenes og Elisabeth Anvik.

StreetArt
«StreetArt» ved Maria Ianke fra Kampen Kunstbarnehage, Lillian Støa og Rita Rohdin Nyhuus fra FRØ Production.

KROM 
«KROM- Kropp i rom» ved Camilla Myhre og Caroline Wahlström Nesse.

Bevegelse og sang
«Bevegelse og sang» ved Ingrid Oberborbeck.

Det var også verksted om «Ipad som verktøy- animasjon i barnehagen» ved Cathrine Fragell Darre, «Musikkstund i Operaen» ved Helene Dick-Henriksen og Sara Aimee Smiseth. Ledere var invitert til å delta i debatten om kunst og kultur for de yngste. Her var det gruppediskusjoner og mange interessante innspill.

Helt på slutten av dagen ble Hønsegården åpnet; et torg med kulturelle innslag, stands og appeller. To av verkstedene fikk vise resten av konferansen hva de hadde jobbet med; det ble to små konserter med hjemmelagde instrumenter og ostinatsang.

Filmet av Anne Cathrine Lande, KKS

 

Tre masterstudenter fra HiOA holdt interessante og glødende appeller, takk til Johanne Ilje Lien, Svein-Erling Greiner og Elisabeth Førde! Ragnhild Bøhle fra Rikskonsertene holdt en samtale med Kirsten Bråten Berg; om sang, formidling og barndom. Kirsten Bråten Berg sang også noen av sangene hun bruker i barnehagekonsertene, en god avslutning på en innholdsrik dag. På kvelden var det festmiddag med taler og allsang, konsert ved Jo Fougner Skaansar og Camilla Granlien og kulturskoleelev Daniela Reyes Holmsen.

Tirsdag 22. april startet med sirkus! Maybritt Jensen og Heid Osnes fra HiOA fikk publikum med på flere øvelser; tenk å oppfordre tohundre konferansedeltakere til å stå opp på stolen og faktisk få det til! Det ble også oppfordret til å jobbe med sirkus i barnehagene, og man kan godt få det til uten å kjøpe inn dyrt utstyr. Barna kan lage pyramideformasjoner, balansere og bruke egen kropp til en stor variasjon av øvelser. Og om man setter på sirkusmusikk er settingen helt på plass! 

 

Ballongstafett
Ballongstaffet under foredraget «Sirkus for tusen! Barnehage og god kunst».

Tre av Oslos kulturtilbud for barn i barnehagealder var neste innslag. Maria af Klintenberg Herresthal fra Den norske Opera og Ballett, Louise Prestgård fra Miniøya og Cathrine Lorange hadde alle tre mange godbiter å by på, og det var interessant å høre hvordan de jobber med denne aldersgruppen. Disse var invitert til konferansen med ønske om at flere barnehager skal benytte seg av disse tilbudene, og bli inspirert til å oppsøke og etterspørre lignende tilbud i sine kommuner.

Videre fikk konferansedeltakerne være med inn i tre barnehageprosjekter. De to første prosjektene som ble presentert var tidligere vinnere av Den nasjonale barnehageprisen for kunst og kultur. Dette var Kampen Kunstbarnehage ved Hilde-Emilie Mostad Johansen og Trine bakken, som presenterte vinnerprosjektet «StreetArt». Gode refleksjoner rundt et interessant prosjekt, et eksempel til etterfølgelse. Ruseløkka barnehage ved Astrid Manger presenterte tanker rundt veiledning av personalet i vinnerprosjektet «I Bob Dylans landskap- Musikk som språk». Til sist ble prosjektet «Kunstner i barnehage- Lek med lyd» presentert av Leistad barnehage ved May Krigsvoll og Martine Sletten, og musiker Tollef Østvang. Kunstnerperspektivet og pedagogperspektivet ga et god innblikk i hvordan det er når to profesjoner møtes og sammen bidrar til å skape et helhetlig prosjekt.

Kunster i barnehage
Kunstner i barnehage- Lek med lyd.

Etter lunsj var det tid for nok en konsert; «Låvegrisen» ved Camilla Granlien og Jo Fougner Skaansar. Barnehagen og konferansedeltakerne som fikk oppleve konserten ble tatt med inn i en verden av fortellinger, der tekstene og innholdet i folkemusikken ble tydeliggjort.

Konsert
Ivrige barn på barnehagekonserten "Låvegrisen"

Prosjektet ForUNDRINGSpakken og ForUndringsForsk ble lagt frem av Ragnild Bøhle fra Rikskonsertene og Ann-Hege Lorvik Waterhouse som forsker på prosjektet der musikere får teste ut uferdige produksjoner i barnehager i Bydel Gamle Oslo. På slutten av presentasjonen delte musikere fra prosjektet et utdrag av sin konsert med publikum. Jacop Jannsønn og Stein-Vidar Larsen sang om sansetyven og Lydias vakre sang, en spennende barnehagekonsert i utvikling!

Gullegget var presentasjon av Kongsbergs «Sølvtråden» ved Eldrid Ninive Andersen og Irene Bjørnes. Miriam Fagerli fra Vågønes Barnehage formidlet barnehagens deltakelse i «Bodøpiloten», og samarbeidet med Bodøkulturskole. Siste foredrag var ved Johannes Joner, der han løftet opp kunst- og kulturfaglig arbeid med barn og unge. To innholdsrike dager for økt kunnskap og til inspirasjon i arbeidet med kunst, kultur og kreativitet med de yngste!

Lars Joner
Johannes Joner med foredraget "Hvis jeg fikk styre landet"

Program for Kykeliky 2015

Lenke til Nyhetsarkiv