facebook
Forberedelser til prosjektet- barna fotograferer på Jordal idrettspark

Tanken gjennom hånden

Hva er parallellene mellom det barn gjør når de i lek manipulerer omgivelsene sine, og det en kunstner gjør når hun produserer kunst? Er barnets frihet i forhold til materialet et tapt stadium for den som er voksen og utdannet, eller er den mulig å komme tilbake til?

Skulpturen “Tikkilikki” er resultatet av et samarbeid mellom billedkunstner Silje Rønneberg Hogstad og en gruppe barn i alderen 3-6 år fra Kampen kunstbarnehage. I perioden april-desember 2013 har de jobbet med å produsere en skulptur som stod ved lekeplassen på Jordal idrettspark i bydel Gamle Oslo i en periode på 1 år.

Sammen har Silje og barnegruppa gått gjennom alle stadiene i det omfattende prosjektet det er å lage en skulptur som skal stå i det offentlige rom.

Prosjektet startet med en fotografisk utforskning av Jordal som sted. Så fortsatte det med skulpturworkshop i et eget atelier på Sagene, et arbeid som ble videreført i barnehagen. Den vanskeligste delen av prosjektet kom da 17 små skulpturer skulle bli til den ene som skulle blåses opp til stort format og plasseres på Jordal –hvordan i all verden skulle man greie å velge mellom så mange fine forslag?

Etter mange diskusjoner, avstemninger og nye, alternative modeller falt avgjørelsen på en liten plastelinafigur laget av ett av barna. Høsten 2013 arbeidet Silje i Fellesverkstedet på Grønland med å utforme en 120 cm høy oversettelse av denne lille figuren. Materialene var styrofoam, epoksy, glassfiber og polyuretanlakk. Barna kunne ikke delta direkte i dette arbeidet, men fulgte med på det som skjedde med skulpturen gjennom besøk i verkstedet, møter i barnehagen og diskusjoner rundt fargevalg og tittel til skulpturen.

“Tikkilikki” var endelig klar for avdukning 23. november 2013. Sammen med andre arbeider som hadde oppstått i løpet av arbeidsprosessen, ble den vist fram på utstilling i barnehagens lokaler på Kampen over en helg, før den ble flyttet til Jordal idrettspark og montert ved lekeplassen der.

“Tikkilikki” stod på lekeplassen ved Jordal idrettspark fram til 23. desember 2014.

Forankring i rammeplanen/ kompetansemål

3.3 Kunst, kultur og kreativitet

Gjennom arbeid med kunst, kultur og kreativitet skal barnehagen bidra til at barna utvikler sin følsomhet for å lytte, iaktta og uttrykke seg gjennom allsidige møter med og refleksjon over kultur, kunst og estetikk. For å arbeide i retning av disse målene må personalet sørge for at barn opplever lokale, nasjonale og internasjonale kunst- og kulturuttrykk og at de får møte kunstnere (s. 38). 

Prosjektbeskrivelse:
Bilder: